Tačiau jos sesers ir svainio, Louise ir Davido Turpinų, gyvenimo būdas buvo toks uždaras, kad net artimos savo giminaitės į namus jie nesikviesdavo, praneša CNN.

„Tai truko net 20 metų. Taip buvo ir tada, kai jie dar neturėjo vaikų, todėl nieko nenormalaus ir neįtariau“, – kalbėjo vaikus kalinusios L. Turpin sesuo E. Flores, sausio 17 d. dalyvaudama ABC kanalu transliuojamoje laidoje „Good Morning America“.

„Jei ryšys su jais būtų nutrūkęs, pavyzdžiui, prieš porą metų, gal ir būtume ką nors įtarę. Bet taip buvo ir tada, kai vaikų jie neturėjo. Jie buvo ypač uždaro būdo, beveik niekur nesisvečiuodavo“, – tramdydama ašaras sakė moteris.

Dabar visas pasaulis žino, kas iš tiesų vyko uždarųjų Turpinų namuose, tapusiuose tikrų tikriausiu kalėjimu trylikai jų pačių atžalų.

Kai kurie vaikai buvo laikomi supančioti grandinėmis, prirakinti spynomis.

Ir štai situacija tarsi apsivertė aukštyn kojomis: vaikai išlaisvinti, o tėvai – įkalinti. Turpinams pateikti kaltinimai dėl vaikų kankinimo ir pavojaus sukėlimo.

Užstatas, už kurį jie gali būti paleisti, siekia 9 mln. JAV dolerių (maždaug 7,4 mln. eurų). Ar pora pasisamdė advokatą, paaiškėjo ne iš karto.

Sesuo: svainis stebėdavo, kaip prausiuosi po dušu

E. Flores neslepia, kad svainis visada keldavo įtampą.

Seniai, kai dar mokėsi koledže, ji keletą mėnesių gyveno Turpinų namuose. Tada pora turėjo gerokai mažiau vaikų.

„Maniau, kad jie griežtoki, tačiau apie smurtą nė nepagalvojau“, – tikino E. Flores.

Vis dėlto vienas D. Turpino įprotis ne juokais kėlė nerimą. Nuogąstauti mergina pradėjo, kai svainis įniko stebėti, kaip ji prausiasi po dušu.

„Kai nueidavau į vonią, jis atsekdavo iš paskos ir stebėdavo, kaip prausiuosi. Į tai tikriausiai nereikėjo žiūrėti rimtai – juk nei mane liesdavo, nei ką nors darydavo“, – pasakoja E. Flores.

Apie susidūrimus vonioje, šiaip ar taip, ji niekam neprasitardavo.

„Buvau dar labai jauna. Bijojau. Gyvenau Teksase, kuriame nieko nepažinojau, – aiškino E. Flores. – Su manimi buvo elgiamasi kaip su vienu iš vaikų – man taip pat galiojo tam tikros taisyklės. Dabar, kai jau esu suaugusi, puikiai suprantu tai, ko tada neįtardavau.“

Šeimai didėjant, pasak E. Flores, jos sesuo nustojo bendrauti net su tėvu.

Prieš keletą metų L. Turpin tėvas buvo mėginęs pasimatyti su dukters šeima – net buvo rezervavęs lėktuvo bilietą.

„Jau turėjo bilietą. Norėjo ją nustebinti. Prieš tai visgi paskambino ir pranešė, kad atvyksta, tačiau ji liepė to nedaryti“, – pasakojo E. Flores.

Kita sesuo: vaikai buvo tiesiog perkarę

Kita L. Turpin sesuo, Teresa Robinette, sako kartkartėmis susitikdavusi su trylikos atžalų motina. Retkarčiais matydavo ir vaikus. Ypač didelį nerimą vaikų kankinimu kaltinamos moters seseriai, kaip pati sakė, kėlė akivaizdžiai per mažas sūnėnų ir dukterėčių svoris.

„Nepraleisdavau progos užsiminti Louise, kad vaikai tiesiog perkarę, tačiau ji tik nusijuokdavo ir atsakydavo, kad Davidas taip pat aukštas ir išstypęs, tad vaikai greičiausiai bus atsigimę į jį“, – sakė T. Robinette.

Sužinojusi, kad vaikai namuose buvo kankinami, L. Turpin pratrūko verkti.

„Mes lygiai taip pat pasipiktinę, sukrėsti, įniršę ir suglumę, kaip bet kuris kitas“, – sakė moteris.

E. Flores patikino, kad aikštėn iškilusi tiesa ją tiesiog pribloškė, nors ji, kaip ir anksčiau, myli savo seserį.

„Noriu kad ji žinotų, jog tebelaikau ją artimu žmogumi, kad myliu ją, – sakė E. Flores. – Nepritariu jos poelgiui, dėl kurio tragediją išgyvena ir visa mano šeima. Vis tiek noriu, kad žinotų, jog meldžiuosi už jos išgelbėjimą.“

Dar vieną žinią E. Flores pasiuntė savo sūnėnams ir dukterėčioms: „Noriu, kad jie žinotų, jog turi mylinčią šeimą, nesvarbu, ar mes pažįstami, ar ne.“

Suaugę atrodo kaip vaikai

DELFI primena, kad Kalifornijoje areštuota pora, kurios namuose pareigūnai rado 13 dėl prastos mitybos nusilpusių brolių ir seserų, kurių vienas yra dvejų metų, o keli buvo tamsoje prirakinti prie lovų.

17-metei mergaitei sekmadienį pabėgus iš namo ir viduje rastu mobiliuoju telefonu paskambinus pagalbos numeriu, pareigūnai pirmadienį pranešė pradėję tyrimą dėl kankinimų ir paskyrė 9 mln. dolerių (7,3 mln. eurų) užstatą tėvams. 17-metė buvo tokia išsekusi, kad pareigūnai sakė iš pradžių pamanę, kad jai tik 10 metų.

13 brolių ir seserų, kurie buvo laikomi namuose Perise, amžius yra nuo dvejų iki 29 metų, sakoma Riversaido apygardos šerifo departamento pareiškime. Nukentėjusiųjų vardai nenurodomi.

Tolesnis tyrimas atskleidė, kad keli vaikai buvo tamsoje grandinėmis ir spynomis prirakinti prie lovų, dvokiančioje aplinkoje. Tėvai kol kas nesugebėjo nurodyti logiškos priežasties, kodėl jų vaikai buvo taip prirakinti, nurodoma policijos pareiškime.

„Pareigūnai name aptiko, kaip jie manė, 12 vaikų, bet buvo šokiruoti supratę, kad septyni jų iš tikrųjų yra suaugę žmonės, nuo 18 iki 29 metų. Aukos atrodė išsekusios dėl prastos mitybos ir labai purvinos“, – sakoma pareiškime. Šerifo įstaiga nurodė, kad „nukentėjusiesiems, pasakiusiems, kad badauja, buvo parūpinta maisto ir gėrimų“.

Tėvai, 57 metų Davidas Allenas Turpinas ir 49 metų Louise Anna Turpin, buvo apkaltinti kankinimu ir pavojaus vaikams sukėlimu. Vykdyti tyrimą padėjo Vaikų apsaugos tarnyba ir Suaugusiųjų apsaugos tarnyba.

Remiantis „New York Times“ pranešimu, 2011 metais Turpinai pateikė pranešimą dėl nesugebėjimo išsilaikyti – patirto bankroto – ir pranešė teismui, kad turi jau 100–500 tūkst. JAV dolerių (81,5–407 tūkst. eurų) siekiančią skolą. Davidas Turpinas tuo metu dirbo inžinieriumi įmonėje „Northrop Grumman“.

Metinis jo uždarbis sudarė 140 tūkst. JAV dolerių (114 tūkst. eurų). Jo žmona buvo namų šeimininkė. Sutuoktinių advokatas Ivanas Trahanas patikino dienraštį „New York Times“, kad pats vaikų niekada nematė, nors pora apie juos dažnai ir su pasididžiavimu kalbėdavo. „Prisimename juos kaip labai mielą porą“, – sakė I. Trahanas ir pridūrė, kad L. Turpin yra užsiminusi apie tai, jog šeima mėgo disneilendą ir dažnai ten lankydavosi.

Sutuoktinių kaimynė Kimberly Milligan teigia Turpinų vaikus matydavusi ypač retai, be to, tie, kuriuos vis dėlto matė, atrodė labai išblyškę. „Maniau, kad vaikai mokomi namie, – sakė K. Milligan laikraščio žurnalistams. – Kartais matai, kad kažkas negerai, tačiau tiesiog nenori blogai galvoti apie žmones.“

Kaimynystėje gyvenanti K. Milligan taip pat papasakojo, kaip sykį yra mačiusi kelis mažamečius, puošiančius Turpinų namą kalėdinėmis lemputėmis. Moteris teigia, kad kai su jais pasisveikino, jie pažvelgė taip, tarsi norėtų tapti nematomi.

Kitas kaimynas, Robertas Perkinsas, kalbėdamasi su „Associated Press“ žurnalistais papasakojo, kaip prieš keletą metų kartu su motina matė Turpinus statančius prakartėlę savo namo kieme. R. Perkinsas dar prisiminė, kaip pagyrė kaimynus už jų pastangas. „Tačiau jie nieko neatsakė“, – konstatavo vyras.