„Negaliu žodžiais apsakyti savo paties jaučiamo skausmo ir gėdos dėl Bažnyčios dvasininkų vaikams padarytos nepataisomos žalos“, – sakė Pranciškus savo pirmajame kreipimesi per vizitą šioje Pietų Amerikos šalyje.

„Turime labai stengtis užtikrinti, kad tai nepasikartotų“, – pridūrė jis

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Bishop Accountability“ prieš pontifiko vizitą praėjusią savaitę paskelbė, kad nuo 2000 metų beveik 80 Katalikų Bažnyčios dvasininkų Čilėje buvo apkaltinti seksualiai išnaudoję vaikus.

Pirmadienį Santjage susitikę kelių šalių aktyvistai įkūrė naują pasaulinę organizaciją „Ending Clerical Abuse“ (ECA). Ši organizacija „sieks sustabdyti vaikų seksualinį išnaudojimą“, kurį praktikuoja dvasininkai, nurodė vienas jos įkūrėjų Jose Andresas Murillo.

Pirmadienį į Čilę atvykęs Pranciškus taip pat paragino gerbti vietinių tautų teises bei kultūrą.

Būtina girdėti vietines tautas, „kurios neretai pamirštamos ir į kurių teises bei saugomą kultūrą turi būti atsižvelgiama“, sakė popiežius, kreipdamasis į politinę šalies valdžią.

Jis pridūrė, kad kovoje su klimato kaita tenykščiai žmonės gali pasiūlyti vertingą perspektyva.

„Mes galime išmokti iš jų, kad negali būti teisingo vystymosi populiacijoje, jei nusisukama (nuo savo krašto) ir visų bei visko, kas yra aplink ją“, – sakė popiežius.

Pranciškus konkrečiai nepaminėjo mapučių – vietos indėnų tautos, su kurios atstovais jis susitiks trečiadienį lankydamasis Araukanijos regiono centre Temuke, daugiau kaip 600 km į pietus nuo Santjago.

„Išklausykite migrantus“

Be kita ko Pranciškus dar paragino žmones „išklausyti“ į migrantus, kurie, anot jo, „beldžiasi į šios šalies duris ieškodami pagerėjimo, savo ruožtu, pasiryžę savo jėgomis ir viltimis sukurti geresnę ateitį kiekvienam“.

Prezidento rūmuose „La Moneda“ argentinietis popiežius pasveikino konservatyvųjį išrinktąjį prezidentą Sebastianą Pinerą.

Jis taip pat susitiko su dabartine prezidente socialiste Michelle Bachelet, kuri ėmėsi reformų, prieštaraujančių krikščioniško tikėjimo vertybėms – Bažnyčia yra prieš tos pačios lyties asmenų santuoką ir abortų dekriminalizavimą.

Vėliau Santjago metropolinėje katedroje jis kreipsis į dvasininkus; jo kalba po to bus nuodugniai nagrinėjama.

Pranciškus yra antrasis popiežius apsilankantis Čilėje, 1987 metų balandį čia buvo Jonas Paulius II.