Oficialiai ateizmą propaguojanti Kinijos komunistinė valdžia atsargiai vertina visus savo nekontroliuojamus organizuotus judėjimus – taip pat religinius.

Didžiulė pilkos spalvos evangelikų bažnyčia „Jindengtai“ (Auksinis šviestuvas), papuošta keliais bokštais ir milžinišku raudonu kryžiumi, stovėjo Šansi provincijos Linfeno mieste.

Jos griovimo darbai prasidėjo antradienį, „miesto mastu (vykdant) nelegalių pastatų griovimo kampaniją“, informavo laikraštis „Global Times“, citavęs vieną neįvardytą vietos vyriausybės pareigūną.

„Vienas krikščionis pasiūlė savo žemę vietinei krikščionių asociacijai, ir jie slapta ten pastatė bažnyčią, apsimesdami, kad stato sandėlį“, – pasakojo tas pareigūnas.

Vietos namų valdyba sustabdė bažnyčios statybas 2009-aisiais, kai pastatas jau buvo beveik baigtas, sakė jis.

Pasak to pareigūno, keli minėtos krikščionių grupės nariai atsidūrė už grotų.

„Buvo mobilizuoti daugybė karinės policijos pareigūnų, kurie buvo įtraukti į griovimo darbus ir po bažnyčia padėjo daug sprogmenų“, – naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė JAV įsikūrusios religinių teisių grupės „ChinaAid Association“ prezidentas Bobas Fu.

„Tai yra Talibano ar ISIS stiliaus taikios bažnyčios persekiojimas“, – sakė jis. Pasak Bobo Fu, toje bažnyčioje lankydavosi apie 50 tūkst. žmonių.

Maldos namai „pirmiausia buvo sunaikinti, nes nesutiko užsiregistruoti“ reikalaujant komunistinei valdžiai, sakė jis.

Linfeno policija ir miesto pareigūnai situacijos nekomentuoja.

Minėta bažnyčia buvo nugriauta valdžiai rengiantis įgyvendinti naujas religijos reglamentavimo taisykles. Griežtesne tvarka, kuri įsigalios vasario 1-ąją, siekiama religinę praktiką paversti tiesiogiai valstybės kontroliuojamu reikalu.

Pekinas sugriežtino savo politiką pilietinės visuomenės atžvilgiu 2012 metais, kai į valdžią atėjo prezidentas Si Dzinpingas. Šalyje buvo sugriežtinti žodžio laisvės apribojimai ir įkalinti šimtai aktyvistų ir teisininkų.

Kinijos piliečiai oficialiai turi tikėjimo laisvę, kurią užtikrina konstitucija, tačiau pareigūnai griežtai kontroliuoja religines grupes ir bažnyčias. Jos privalo prisiekti ištikimybę valstybės kontroliuojamoms „patriotinėms“ asociacijoms, kad per religiją šalies nepasiektų jokia užsienio įtaka.

JAV Valstybės departamentas pernai savo ataskaitoje nurodė, kad 2016 metais Kinija „fiziškai skriaudė, sulaikė, areštavo, kankino, kalino ar persekiojo tiek registruotų, tiek neregistruotų religinių grupių šalininkus“.

Kinijoje gyvena 5,7 mln. katalikų ir 23 mln. protestantų, rodo oficialūs 2014-ųjų duomenys.

Tačiau čia neįtraukta dar beveik tiek pat katalikų, kurie priklauso neoficialiai „pogrindinei“ bažnyčiai, ištikimai Vatikanui, ir dešimtys milijonų nepripažintų bažnyčių šalininkų, daugiausia – protestantų.

Neoficialios krikščioniškos organizacijos paprastai Kinijoje yra toleruojamos, jei jų nariai yra atsargūs.

Vis dėlto valdžia įnirtingai kovoja su nepripažintų maldos namų statybomis, ir per kelerius pastaruosius metus jau nugriovė kelias dešimtis bažnyčių.