Vasarį vyksiančios sporto šventės perspektyvos kiek prašviesėjo, kai Šiaurės Korėja patvirtino, kad atsiųs į olimpiadą savo komandą. Pastaraisiais mėnesiais nerimauta dėl provokuojančio Pchenjano elgesio ir branduolinių ambicijų demonstravimo.

Pchenjanas sutiko į vasario 9–25 dienomis vyksiančias žaidynes atsiųsti nežinomą skaičių sportininkų. Manoma, kad juos atlydės aukšto lygio delegacija, sirgaliai, stebėtojai ir menininkų trupė.

Pietų Korėjos dailiojo čiuožimo žvaigždė Park Hee-jin iškėlė deglą į viršų stebint šimtams žmonių, susirinkusių sostinės Sangamo rajone, kur, likus vos kelioms savaitėms iki olimpiados pradžios, vyko olimpinės ugnies sutiktuvės.

Gausybė žmonių skambant tradiciniams korėjietiškų būgnų ritmams fotografavo savo telefonais ir mojavo plakatais, linkėdami sėkmingos olimpiados.

„Džiaugiuosi tapusi pirmąja deglo nešėja Seule“, – žurnalistams sakė Park Hee-jin, dėvėjusi baltai geltoną slidinėjimo kostiumą ir kepurę su bumbulu.

Čiuožikė deglą perdavė kitam estafetės dalyviui. Deglas, nešamas daugiau kaip 600 žmonių, iki antradienio nukeliaus 103 km distanciją visame Seule.

Vėlyvą šeštadienį deglas bus atneštas prie pagrindinio įėjimo į Gjongboko rūmus – svarbiausią Seulo istorinę vietą. Ten bus surengtas korėjietiškas karališkojo pasivaikščiojimo spektaklis, kuriame dalyvaus šimtai tradiciniais kostiumais pasipuošusių žmonių, o olimpinė ugnis bus nešama palankinu.

„Pirmyn, Pjongčangai, pirmyn, Korėjos futbole“, – gerbėjams skanduojant jo vardą, prie Sangamo stadiono, kur vyko 2002-ųjų pasaulio futbolo čempionatas, pradėdamas savo estafetę ištarė buvęs Bundesligos žaidėjas Cha Bum-kunas.

Į Pietų Korėją deglas atkeliavo lapkričio 1-ąją, likus 100 dienų iki 2018-ųjų Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijos.

Pietų Korėjos sporto ir pramogų pasaulio žvaigždžių nešamas deglas apkeliavo visą šalį. Tarp deglo nešėjų buvo ir Kim Yuna, 2010-ųjų Vankuverio olimpiadoje laimėjusi auksą moterų dailiojo čiuožimo rungtyje, o 2014-ųjų Sočio olimpinėse žaidynėse toje pačioje rungtyje iškovojusi sidabrą.

Olimpinį deglą nešė ir dukart olimpinė čempionė Lee Sang-hwa (Li Sanghva), šių metų žaidynėse vėl sieksianti aukso 500 m greitojo čiuožimo rungtyje, buvęs JAV pagrindinės beisbolo lygos įžaidėjas Park Chan-ho (Pak Čanho) ir Teksaso „Rangers“ beisbolininkas Choo Shin-soo (Ču Šinsu).

Iš viso estafetėje dalyvauja apie 7 500 deglo nešėjų, turėsiančių sukarti daugiau kaip 2 tūkst. kilometrų.