Po ilgiau kaip para trukusių derybų partijų vadovai iš principo susitarė pradėti oficialias derybas dėl koalicijos, šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP.

Jeigu ši žinia bus patvirtinta, artimiausiais mėnesiais gali būti suformuota nauja Vokietijos vyriausybė.

Rugsėjį vykusiuose rinkimuose A. Merkel nepavyko užsitikrinti daugumos ir Vokietijos politikos veteranei nesiseka rasti partnerių, su kuriais galėtų vadovauti didžiausiai Europos ekonomikai.

Žlugus bandymui suformuoti koaliciją su kairiosios pakraipos Žaliųjų partija ir verslui palankia Laisvąja demokratų partija (FDP), A. Merkel viliasi atnaujinti politinį aljansą su Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD).

SPD lyderis Martinas Schulzas paskutinę parengiamųjų derybų dieną taip pat užsiminė apie „dideles kliūtis“. Per tas derybas partijų atstovai nagrinėjo, ar pakankami yra bendri abiejų politinių jėgų pagrindai formalioms deryboms pradėti dėl naujosios vyriausybės suformavimo iki kovo ar balandžio.

M. Schulzas tvirtina, kad jo partija nori užtikrinti, jog naujoji vyriausybė įsipareigotų „dirbti Europos Sąjungos atnaujinimo“ labui.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris savo ruožtu priminė derybininkams, kad jie „yra atsakingi už Europą ir patikimumą, partnerystę bei įsitraukimą į tarptautinę politiką“.