Apie tai pranešė JAV karinių jūrų pajėgų žvalgyba (ONI), remdamasi Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos (CTBTO) pateiktais duomenimis.

ONI ataskaitoje nurodoma, kad 400 metrų gylyje įvyko sprogimas, kurio galingumas beveik prilygsta šešioms tonoms trotilo.

„(Povandeninio laivo) korpusas buvo visiškai sunaikintas vos per 40 milisekundžių (0,04 sekundės)“, – rašoma dokumente. Pateikti skaičiai dukart mažesni nei minimalus laikas, kurio prireikia, kad suprastum, kas vyksta.

Amerikiečių šaltinis tvirtina, kad povandeniniame laive buvę jūreiviai žuvo akimirksniu ir be jokių kančių.

ONI daro išvadą, kad po sprogimo povandeninio laivo nuolaužos nuskendo 10–13 mazgų greičiu.

Ryšys su povandeniniu laivu „ARA San Juan“ ir jo 44 narių įgula paskutinį kartą buvo užmegztas lapkričio 15-ąją. Jo paieškose Atlanto vandenyno pietinėje dalyje dalyvavo 15 šalių.

Dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas pranešė, kad jūros vandens į vidų pateko per vėdinimo sistemą ir kad jis sukėlė akumuliatorių trumpąjį jungimą bei gaisrą. Ši informacija buvo pateikta žinutės, paskelbtos televizijos A24, tekste.

„San Juan“ paieškos vyko 35 km spinduliu nuo vėliausios žinomos laivo buvimo vietos, maždaug už 400 km nuo Argentinos krantų. Manoma, kad laivas nuskendo dėl viduje įvykusio sprogimo.

Argentinos laivyno atstovai primygtinai tvirtino, kad mįslingai dingusio povandeninio laivo techninė būklė buvo gera ir į mokomąją misiją jis išplaukė sėkmingai išlaikęs visus saugos testus.

Dalis 44 laivo įgulos narių artimųjų viešai pareiškė, kad 34 metų povandeninis laivas buvo apgailėtinos būklės ir jam buvo skubiai reikalingas remontas.

Skelbiama, kad povandeninis laivas apie elektros gedimą pranešė grįždamas iš reguliarios misijos Ušuajoje, netoliese piečiausio Pietų Amerikos taško. Laivyno vadas sakė, kad povandeninis laivas iškilo į paviršių ir pranešė apie gedimą, greičiausiai tai galėjo būti „trumpasis sujungimas“ baterijose.

Laivyno teigimu, vėliau būta dar vieno kontakto, esą problema išspręsta, ir povandeninis laivas tęs savo kelionę į uostą. Pareigūnai pranešė, kad branduolinių bandymų prievaizdas užfiksavo sprogimo faktą. Vienoje veikianti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacija (CTBTO) skelbia, kad Atlanto vandenyno pietuose užfiksuotas „neįprastas, pavienis, stiprus ir nebranduolinis“ incidentas.

Jungtinės Valstijos taip pat pranešė apie „hidroakustinį nuokrypį nuo normos“, kuris buvo užfiksuotas netoliese jo paskutinės buvimo vietos praėjus kelioms valandoms po povandeninio laivo dingimo.

Žinia sudaužė įgulos artimųjų viltis, tačiau kol kas tarptautinės paieškų komandos neaptiko nei palaikų, nei laivo liekanų. Argentinos karinių pajėgų atstovas pareiškė, kad povandeniniame laive nebuvo torpedų. Tai reiškia, kad versija, esą galėjo įvykti nelaimė su sprogmenimis, atmetama.