Moteris perskaitė dokumentą, kuriuo Gynybos ministerija atsakė į jos kreipimąsi dėl sūnaus dingimo. „Dožd“ turi dokumento kopiją. Dokumentas pasirašytas Gynybos ministerijos poskyrio viršininko J. Šulgino.

Dokumente žinyba nurodo, kad G. Curkanu nebuvo etatinis Rusijos kariuomenės kareivis ir nevykdė kovinių užduočių, taip pat (jų nevykdė) ir Sirijoje. 2017 m. rugsėjį jį paėmė į nelaisvę teroristai, rašoma ministerijos atsakyme.

„Valdžios institucijos, kiek leidžia jų kompetencija, imasi atitinkamų priemonių, kad G. M. Curkanu būtų sugrąžintas į tėvynę. Rusijos Gynybos ministerija pagal konkrečias esamas aplinkybes formuoja tam būtinas sąlygas. Duomenys apie konkrečius Rusijos Gynybos ministerijos renginius, pritraukiamas pajėgas ir priemones yra valstybės paslaptis“, – rašoma Gynybos ministerijos atsakyme.

V. Curkanu pranešė, kad užklausoje Gynybos ministerijai teiravosi, kokių veiksmų imamasi, kad būtų ieškomas ir grąžintas jos sūnus.

Spalio 3 d. IS artima agentūra „Amaq“ paviešino filmuotą reportažą, kuriame Romanas Zabolotnas pasako savo ir šalia sėdinčio žmogaus – Grigorijaus Curkanu – vardą ir pavardę, taip pat praneša, kad jie pateko į IS nelaisvę.

Informaciją apie rusų karius, patekusius į nelaisvę, paneigė Hmeimimo karinėje bazėje. Bazės atstovų duomenimis, tokių incidentų nebuvo.

Vėliau organizacija „Kovinė brolija. Domodedovas“ atpažino, kad vienas vyras (IS video) yra Domodedovo gyventojas G. Curkanu.

2017 m. gruodį G. Curkanu tėvai pasakojo televizijai „Dožd“, kad jiems pranešė apie sūnaus mirtį. Jų teigimu, pas juos atėjo „Vagnerio grupės“ (privati samdomų karių grupė, veikusi Ukrainoje ir Sirijoje 2014–2017 m.). Andrejumi prisistatęs vyras papasakojo, kad G. Curkanu mirė nuo žaizdų, o antrą belaisvį – R. Zabolotną nužudė IS kovotojai.

Rusijos Gynybos ministerija oficialiai neigė, kad rusų kariai pateko į IS nelaisvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)