Šis žingsnis papildė virtinę panašių sprendimų priimtų per kelis pastaruosius mėnesius.

Leidimą trečiadienį suteikė Gynybos ministerijos komitetas, atsakingas už gyvenviečių statybą.

Galutinis leidimas suteiktas apie 352 būstams; kiti projektai šio etapo dar nepasiekė, AFP sakė statybas nausėdijose stebinčio „Peace Now“ atstovė Hagit Ofran.

Leidimai suteikti iš viso 1 122 būstams, įskaitant septynis anksčiau pastatytus – jiems leidimas suteiktas atgaline data.

Pasak H. Ofran, dauguma leidimų suteikti statyti būstams Vakarų Kranto gilumoje esančiose nausėdijose. Ji pabrėžė, kad tuo atveju, jeigu kada nors būtų pasirinkta Izraelio ir palestiniečių konfliktą užbaigti dviejų valstybių sprendiniu, izraeliečiams iš tų gyvenviečių tektų išsikelti.

„Tai dalis veiksmų, kurių ėmėsi vyriausybė. Jie vis daugiau stato Vakarų Krante – vietose, iš kurių žmonės turėtų išvykti, taip stengdamiesi sunaikinti dviejų valstybių sprendimo galimybę“, - aiškino aktyvistė.

Antradienį Vakarų Krante buvo nušautas vienas izraelietis naujakurys. Po šio incidento Izraelyje vėl skambėjo raginimai toliau plėsti nausėdijas, bet trečiadienį patvirtintų leidimų priėmimo procesas buvo pradėtas jau anksčiau.

Pasak „Peace Now“, pernai patvirtintas didžiausias leidimų statyti skaičius nuo 2013 metų: leidimai išduoti 6 742 būstams.

Izraelio plėtojamos gyvenvietės pagal tarptautinius įstatymus yra neteisėtos ir laikomos viena pagrindinių kliūčių taikai, nes yra statomos vietovėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Kai kurie svarbūs Izraelio premjero Benjamino Netanyahu dešiniųjų vyriausybės nariai atvirai prieštarauja Palestinos valstybingumui.

Dėl statybų Izraelis buvo susilaukęs aštrios kritikos iš ankstesnės JAV prezidento Baracko Obamos administracijos, tačiau padėtis iš esmės pasikeitė, kai Amerikoje į valdžią atėjo Donaldas Trumpas. Pasak analitikų, Izraelis stengiasi pasinaudoti šio lyderio palankumu žydų valstybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)