Dešimt karo zonų ir žlugusių valstybių JAV įtraukė į ketvirtojo lygio grupę šalių, į kurias vykti nerekomenduojama. Tai Afganistanas, Centrinė Afrikos Respublika, Iranas, Irakas, Libija, Malis, Somalis, Pietų Sudanas, Sirija ir Jemenas.

Į šią grupę įtraukta ir Šiaurės Korėja, tačiau jos atveju galioja papildomas apribojimas amerikiečių keliautojams šioje šalyje naudotis savo pasais, kas iš esmės reiškia draudimą ten vykti.

Rusija piktinasi

Rusija įvardijama kaip 3 lygio šalis, o tai reiškia, kad būtina svarstyti galimybę, ar saugu ten vykti, skelbia JAV Valstybės departamentas, praneša themoscowtimes.com.

„Vertėtų svarstyti kelionių į Rusiją klausimą, to reikalauja ten esanti terorizmo ir užpuolimų rizika“, – teigiama trečiadienį išplatintoje JAV Valstybės departamento rekomendacijoje.

Keliautojai perspėjami nevykti į septynis Šiaurės Kaukazo regionus, o toks raginimas rekomenduojamas dėl pilietinių neramumų, grobimų ir kankinimų pavojaus. Ta pati rekomendacija galioja ir Rusijos aneksuotam Krymo pusiasaliui – „dėl okupantų taikomų veiksmų“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Maria Zacharova sako, kad toks amerikiečių žingsnis – įbauginimo taktika, kuria siekiama dar labiau atitolinti dvi šalis.

„Jeigu Jungtinių Valstijų piliečiai atvyktų į Rusiją, jie neišvengiamai savo akimis pamatytų, kad iš tikrųjų čia nėra nieko, dėl ko juos baugina amerikiečių pareigūnai“, – sako atstovė.

Kiekvienais metais Rusijoje apsilanko beveik ketvirtis milijono turistų iš Jungtinių Valstijų. Tokią oficialią statistiką cituoja „Meduza“.

„Siekiai bet kokia kaina supriešinti paprastus dviejų šalių žmones – štai kuo paremtos rusofobiškos tokių veikėjų kaip Hillary Clinton, Baracko Obamos ir Johno McCaino kampanijos“, – piktinosi M. Zacharova.

Kitų šalių reitingai gali nustebinti

Tuo tarpu kitų šalių reitingai gali kai ką nustebinti ir net sukelti tarptautinį pasipiktinimą, nors Valstybės departamentas sako, kad tai iš esmės yra jau galiojanti rekomendacija kitu formatu.

Amerikos pareigūnai sako, kad sistema atnaujinta siekiant keliautojams suteikti aiškesnių rekomendacijų, nes jau kurį laiką keliautojų perspėjimo sistema susilaukia prieštaringų vertinimų ir dažnai įžeidžia užsienio šalių sostines.

„Nėra jokių politinių dokumentų. Tai yra tiesiog mūsų atliktas saugumo situacijos vertinimas“, – sakė vyresnioji konsulinė pareigūnė Michelle Bernier-Toth.

Pavyzdžiui, didžiosios JAV sąjungininkės Europoje, kaip Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, įtrauktos į antrojo lygio šalių grupe. Šiose šalyse rekomenduojama „būti atsargesniems“. O tuo tarpu autoritarinis Uzbekistanas įtrauktas į pirmojo lygio šalių grupę. Čia rekomenduojama „imtis įprastinių saugumo priemonių“.

O Kuba priklauso trečiojo lygio šalims. Keliautojams „iš naujo apsvarstyti keliones“ į tokias šalis.

Kai kurios šalys anksčiau skundėsi, kad amerikiečių rekomendacijos keliautojams yra perdėtos ir kenkia turizmui. Taip pat įtarta, kad tai gali būti amerikiečių diplomatinė keršto priemonė.

Tačiau dabar tinklalapyje „travel.state.gov“ prie kiekvienos šalies yra pateikiama detalios informacijos apie konkrečias grėsmes ir paaiškinama, kodėl galioja vienokia ar kitokia rekomendacija.

Pavyzdžiui, Vakarų Europos sostinės yra klestinčios ir politiški stabilios, tačiau pastaruoju metu čia įvykdyta teroro išpuolių turistų itin mėgiamose vietose.

Verta paminėti, kad Jungtinės Valstijos naujojoje sistemoje nėra reitinguojamos. Tačiau jau paskaičiuota, kad dėl nužudymų skaičiaus JAV (4,88 nužudymo šimtui tūkstančių žmonių) Amerika atsidurtų kažkur tarp Kubos (4,72, „iš naujo apsvarstykite kelionę“) ir Somalio (5,56, „nekeliaukite ten“).