Penki kirviais ginkluoti vyrai apie 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos laiku) atvyko prie prabangaus viešbučio Vandomo aikštėje, išdaužė langus pirmame aukšte ir paspruko su brangenybėmis.

Trys įtariami gaujos nariai buvo sučiupti sprunkantys iš nusikaltimo vietos. Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad po šio incidento kai kurios gatvės aplink viešbutį buvo uždarytos saugumo pajėgų. Dviejų įtariamųjų tebeieškoma.

„Išgirdome garsų bildesį ir didžiulį triukšmą gatvėje, – AFP sakė vienas „Ritz“ darbuotojas. – Praeiviai pasislėpė viešbutyje. Nežinojome, kas vyksta. Vėliau kažkas pasakė, kad įvykdytas apiplėšimas“.

Kitas darbuotojas pasakojo po vagystės matęs gatve nulekiantį motociklą.

Viešbučio pirmojo aukšto vitrinose savo papuošalus eksponuoja keli pasaulyje garsūs prabangių juvelyrinių dirbinių gamintojai.

Šaltiniai praneša, kad pagrobtų papuošalų vertė viršija 4 mln. eurų.

Vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas pagyrė policijos pareigūnus už parodytą profesionalumą ir sakė, kad jie „daro garbę mūsų policijos pajėgoms“

Paryžiaus prokuratūra pradėjo tyrimą dėl apiplėšimo.

Turtai ir plėšikai

Aplink Vandomo aikštę įsikūrę pasaulyje garsių prabangių juvelyrinių dirbinių ir laikrodžių gamintojų butikai jau ne kartą tapo plėšikų taikiniu.

Šiame rajone, kur taip pat įsikūrusi Prancūzijos teisingumo ministerija, 2014 metais buvo sugriežtintos saugumo priemonės po kelių įžūlių apiplėšimų Vandomo aikštėje. Ginkluoti plėšikai per juos pagrobė papuošalų, kurių vertė gali siekti nuo 420 tūkst. iki 2 mln. eurų.

2016 metų kovą plėšikai vėl surengė akiplėšišką vagystę, per kurią iš Šveicarijos prabangių laikrodžių ir juvelyrinių dirbinių gamintojos „Chopard“ butiko buvo išnešta brangenybių už maždaug 6 mln. eurų. Tąsyk plėšikai darbuotojams pagrasino pistoletu ir granata. Dėl šios vagystės kaltinimai buvo pareikšti trims vyrams.

Bene didžiausio atgarsio pastaraisiais metais sulaukė 2016-ųjų spalį įvykdytas JAV televizijos realybės šou žvaigždės Kim Kardashian, atvykusios į Paryžių stebėti mados savaitės renginių, apiplėšimas.

Tąsyk penki vyrai, dalis kurių vilkėjo policininkų uniformas, įsiveržė į prabangius žvaigždės apartamentus, ją surišo ir uždarė vonios kambaryje, o patys paspruko su papuošalais už maždaug 9 mln. eurų.

Tarp pagrobtų brangenybių buvo ir dizainerės Lorraine Schwartz sukurtas žiedas su 20 karatų deimantu, vertas maždaug 4 mln. eurų.

Vienas plėšikų, dviračiu sprukdamas iš įvykio vietos, pametė 30 tūkst. eurų vertės deimantais inkrustuotą kryželį. Jį po kelių valandų aptiko praeivis.

Iki šiol nepavyko aptikti daugiau jokių per tą apiplėšimą pagrobtų brangenybių.

Vienu prabangiausių pasaulio viešbučių laikomas Paryžiaus „Ritz“ savo duris vėl atvėrė 2016-aisiais – po beveik ketverius metus trukusios renovacijos ir didžiulio gaisro.

1898 metais šveicarų verslininko Cesaro Ritzo įkurtą viešbutį buvo pamėgusios tokios garsenybės kaip Charlie Chaplinas, Coco Chanel ir Ernestas Hemingvėjus, kurio vardu pavadintas viešbutyje veikiantis nedidelis baras.

Viešbutis „Ritz“ pasaulio spaudos puslapiuose taip pat mirgėjo ir kaip vieta, kur savo paskutines gyvenimo valandas prieš tragišką žūtį automobilio avarijoje 1997 metų rugpjūtį praleido Velso princesė Diana.

Rado dalį pagrobtų brangenybių

Prancūzijos policija aptiko dalį brangenybių, pagrobtų per Paryžiaus centre esančio garsaus viešbučio „Ritz“ įžūlų apiplėšimą, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP patvirtino šaltiniai policijoje.

„Radome dalį brangenybių, išsibarsčiusių areštuojant įtariamų plėšikų trijulę“, – sakė policijos šaltinis, turėdamas galvoje vyrus, sulaikytus iškart po apiplėšimo.

Papuošalų ir laikrodžių taip pat buvo rasta krepšyje, pamestame vieno iš dviejų vis dar laisvėje esančių plėšikų, pridūrė šaltinis.

Jis negalėjo nurodyti, kokia yra atgautų daiktų vertė.