Pranešimas pasirodė kelios dienos po to, kai S. Bannonas viešai susipyko su D. Trumpu dėl skandalingų komentarų apie prezidento tinkamumą eiti pareigas ir apie jo šeimos narius.

Dėl Michaelo Wolffo knygos „Ugnis ir įniršis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House), kurioje D. Trumpas vaizduojamas kaip nesuvokiantis, koks atsakingas yra prezidento darbas, nekompetentingas ir nestabilus, S. Bannoną apleido finansiniai rėmėjai, pasmerkė buvę sąjungininkai ir išjuokė pats D. Trumpas.

Pasitraukimas iš „Breitbart“ gali dar labiau izoliuoti prieš Vašingtoną nukreipto populizmo, iškėlusio į valdžią D. Trumpą, gynėju pasivadinusį 64 metų S. Bannoną. Jį verslo ir finansinių naujienų kanalas „Bloomberg“ yra pavadinęs „pavojingiausiu politiniu agentu Amerikoje“.

„Steve'as yra vertinama mūsų palikimo dalis, ir mes visada būsime dėkingi už jo indėlį, taip pat už tai, ką jis mums padėjo pasiekti“, – sakoma „Breitbart“ vadovo Larry Solovo pareiškime kompanijos vardu.

S. Bannonas sakė, kad „didžiuojasi tuo, ką per tokį trumpą laiką pasiekė „Breitbart“ komanda, kurdama pasaulinės klasės naujienų platformą“.

„The New York Times“ rašė, kad S. Bannoną pasitraukti privertė buvusi pagrindinė finansinė rėmėja, konservatyvių pažiūrų milijardierė Rebekah Mercer.

„Breitbart“ nurodė, kad S. Bannonas ir kompanija „drauge dirbs dėl sklandžios ir tvarkingos pereigos“, bet daugiau detalių kol kas nepateikė.

S. Bannonas buvo palyginti nežinomas iki 2016 metų rugpjūčio, kai D. Trumpas pasirinko jį rinkimų kampanijos vadovu. Tuo metu iki rinkimų buvo likę vos trys mėnesiai, o pergalė buvo prognozuojama demokratei Hillary Clinton.

„Apsileidėlis Steve'as“

Tuo metu S. Bannonas vadovavo „Breitbart“, dešiniojo sparno portalui, entuziastingai rašiusiam apie respublikonų magnato iškilimą. Vykdomuoju pirmininku jis ten dirbo nuo 2012-ųjų.

S. Bannonas greit ėmė vadovauti D. Trumpo ekonominio populizmo srovei ir buvo įdarbintas vyriausiuoju Baltųjų rūmų strategu.

Ištisus mėnesius D. Trumpas leido S. Bannonui iš Baltųjų rūmų atvirai kariauti su partijos lyderiais, Kongreso nariais ir kitais sunkiasvoriais, kurie, S. Bannono nuomone, kenkė prezidento populistinei revoliucijai.

S. Bannonui rugpjūčio mėnesį pasitraukus iš Baltųjų rūmų, jo santykiai su D. Trumpu liko geri.

Tačiau jam pakenkė jo remto kandidato Roy Moore'o pralaimėjimas Alabamoje, o galutinai malonės jis neteko pasirodžius „Ugniai ir įniršiui“.

Lygoje cituojami S. Bannono žodžiai, kad prieš rinkimus įvykęs Donaldo Trumpo jaunesniojo, vyresniųjų kampanijos patarėjų ir su Kremliumi susijusios rusų teisininkės susitikimas buvo „išdavikiškas“ ir „nepatriotiškas“.

D. Trumpas pareiškė, kad S. Bannonas „neteko proto“, ir socialiniame tinkle „ Twitter“ pavadino jį „apsileidėliu Steve'u“.

Knygą prezidentas pavadino melaginga, jos autorių M. Wolffą – „visiškai diskredituotu rašytoju“, o save, gindamasis nuo knygoje pateikiamų kaltinimų, apibūdino kaip „labai stabilų genijų“.

S. Bannonas pabandė atsitraukti nuo savo komentarų ir naujienų svetainei „Axios“ sakė, kad „Donaldas Trumpas jaunesnysis yra ir patriotas, ir geras žmogus“, bet labiausiai prie atsiprašymo priartėjo tik apgailestavimu dėl savo atsako laiko.