Apimti didžiulio religinio įkarščio, lipdami vieni kitiems per galvas vyrai, moterys ir vaikai puola prie šimtmečių senumo „Juodojo Nazariečio“, kaip tikima, pasižyminčio stabuklingomis galiomis.

Tikintieji virvėmis tempia vežimą su Kristaus statula. Procesijoje dalyvauja daugiau kaip pusė milijono žmonių, vilkinčių geltonos ir kaštoninės spalvų marškinėlius, mosuoja rankšluosčiais ir skanduoja „Viva“ („Tegyvuoja“), pranešė Manilos policija.

Tai vienas didžiausių šalies religinių festivalių.

Statula sostinės gatvėmis vežama į „namus“ Juodojo Nazariečio mažojoje bazilikoje sostinės Kviapo rajone. Ši didžiulė eisena paprastai trunka 20 valandų ar daugiau.

„Tikrai sunku lipti ir pasiekti Nazarietį. Mane spaudė, žmonės lipo man ant veido. Bet aš atsidavusi“, – naujienų agentūrai AFP sakė iš Bataano provincijos atvykusi 24 metų namų šeimininkė Honey Pescante.

Filipinai yra katalikybės tvirtovė Azijoje, turinti daugiau kaip 80 mln. tikinčiųjų. XVI amžiuje šį salyną kolonizavo ir tikėjimą paskleidė Ispanija.

Medinę Juodojo Nazariečio statulą misionieriai į Manilą atvežė 1606 metais; tikima, kad ji atlaikė daug katastrofų.

61 metų Julio Castillo antradienio procesiją stebėjo nuo šaligatvio, nes praėjusį mėnesį per motociklo avariją susilaužė abi kojas ir dabar turi sėdėti invalido vežimėlyje.

„Tikėjimo išbandymas“

„Atėjau čia, nes tai mano tikėjimas. Viliuosi, kad mano šeimos sveikata bus gera, o gyvenimas – pasiturimas, kad mes nesirgsime ir aš pasveiksiu“, – sakė jis.

Antradienį per procesiją buvo sužeista daugiau kaip 700 žmonių. Manoma, kad vienam jų skilo stuburo slankstelis, kai šis žmogus bandė užlipti ant vežimo ir nukrito, pranešė Filipinų Raudonasis Kryžius.

Maldininkai rizikuodami gyvybe stengiasi rankšluosčiais paliesti statulą, nes tiki, kad „Juodasis Nazarietis“ turi stebuklingų galių, pereisiančių į audinį.

2016 metais žuvo du šios procesijos dalyviai.

Kone savižudiškos tikėjimo apraiškos Filipinuose dažnai sulaukia kritikos. Kai kas mano, kad tai primena pagonišką garbinimą.

Tačiau sociologai sako, kad daugelis tikinčiųjų šį festivalį laiko tikėjimo išbandymu.

„Filipinų katalikybė laikosi įsitikinimo, kad aukštesnė būtis gali būti išpildyta tik per kūną ir medžiagą, – AFP sakė etnologė Maria Yohana Frias iš Filipinų nacionalinio muziejaus. – Dalyvavimą sunkioje procesijoje, per kurią tikintieji eina basi, kai kas taip pat laiko tikėjimo išbandymu.“

Procesija atspindi unikalų Filipinų – didžiausios katalikiškos valstybės Azijoje – tikėjimą, persipynusį su liaudies prietarais. Pagal dar vieną tradiciją dešimtys filipiniečių kasmet Didįjį penktadienį leidžia prikalti save prie kryžių, taip atkartodami Kristaus kančias.

Daugelis filipiniečių viliasi, kad dalyvaudami „Juodojo Nazariečio“ pagerbimo procesijoje – basomis, taip įrodydami nusižeminimą – padidina tikimybę, jog jų maldos bus išklausytos.

Šiemet procesija vyksta Katalikų Bažnyčiai kritikuojant tūkstančių žmonių žūtį per prezidento Rodrigo Duterte karą su narkotikais.

Per mažiau nei dvejus R. Duterte valdymo metus saugumo pajėgos nužudė beveik 4 tūkst. įtariamųjų, rodo vyriausybės statistika. Dar tūkstančiai žmonių žuvo neaiškiomis aplinkybėmis.

Tačiau apklausos rodo, kad visuomenė, nepaisydama teisių gynėjų kritikos, pritaria karui su narkotikais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją