„Moteris neturi likti už nugaros“, – sakė B. Macron Prancūzijos RTL radijo stočiai. Pasak vieno šaltinio, šitaip dabartinio šalies vadovo žmona mėgina reikšti savo teises į svarbesnį vaidmenį Eliziejaus rūmuose. Ji, be kita ko, ketina skirti dėmesio keturiems ar penkiems klausimams, tarp kurių – su socialine atskirtimi ir neįgaliųjų teisėmis susijusios problemos.

Ginčytina pirmosios Prancūzijos ponios pozicija sukėlė tikrą pašaipų griūtį socialiniuose tinkluose. Keletas internautų nepraleido progos užsiminti, kad ji nėra išrinkta, o elgiasi tarsi Prancūzijos karalienė. Kai kurie net palygino B. Macron su Marija Antuanete – palaidūno reputaciją turėjusio Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI, nukirsdinto per Prancūzijos revoliuciją, žmona.

B. Macron suvokiama asmeninio statuso koncepcija pagrįsta tokios poros, kuria reikėtų vadinti ją ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, modeliu, būtent – modernia sąjunga, kurioje moteriai tenka toks pat svarbus vaidmuo kaip ir vyrui.

Rugsėjo mėnesį atvykusi į Jungtines Tautas ji atsisakė sėstis į antrą eilę, greta kitų šalių lyderių sutuoktinių, ir prisijungė prie Prancūzijos delegacijos. Manoma, kad iššūkių protokolui nestigs ir per artėjantį valstybinį vizitą Kinijoje.

Audra dėl statuso

DELFI primena, kad E. Macronas turėjo planų savo žmonai suteikti oficialias „pirmosios ponios“ pareigas. Prieš tokį sprendimą sukilo dalis prancūzų: daugiau nei 150 tūkst. jų pasirašė peticiją. Oficialus pirmosios ponios statusas B. Macron nebuvo suteiktas.

Savo rinkimų kampanijos metu E. Macronas žadėjo „išgryninti“ Prancūzijos prezidento žmonos vaidmenį, suteikiant jai oficialų statusą. Dabartinę situaciją jis pavadino prancūziško dviveidiškumo pavyzdžiu.

Dabartinė Prancūzijos konstitucija ir oficialus Eliziejaus rūmų protokolas nenumato oficialaus prezidento žmonos statuso, tačiau leidžia iš prezidentinio biudžeto skirti apie 450 tūkst. eurų per metus jos apsaugai, padėjėjams ir biuro išlaikymui.

„Nebūtina valstybės vadovo žmonai skirti atskirą biudžetą iš mokesčių mokėtojų pinigų. Dabar Brigitte Macron turi du ar tris padėjėjus, du sekretorius ir du apsaugininkus, to pakanka“, - tuo metu sakė peticiją pasirašęs aktorius Thierry Paul Valletta.

Oficialaus statuso neturi ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel bei Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May vyrai. Tuo metu JAV, remiantis 1978 metų įstatymu, prezidento Donaldo Trumpo žmona Melania turi savo biurą, kuriame dirba 12 darbuotojų, ir oficialų „pirmosios ponios“ statusą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)