Bulgarų ortodoksų bažnyčia istoriniame Stambulo rajone Balate, Aukso Rago pakrantėje, kur tradiciškai gyveno krikščionys ir žydai, buvo pastatyta 1898 metais, gaisrui sunaikinus pirmąjį medinį statinį.

Iš ketaus pastatytas puošnus pastatas buvo pramintas „geležine bažnyčia“.

Prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kuris priima Bulgarijos konservatorių premjerą Boiko Borisovą, ši ceremonija bus atkirtis kaltinimams, kad islamiškų šaknų turinti Turkijos vyriausybė nepakankamai saugo krikščionių mažumų teises ir paveldą.

Tai taip pat laikoma nusiraminimo ženklu po ginčo, kilusio pernai pavasarį, prieš Bulgarijos rinkimus ir Turkijos referendumą dėl R. T. Erdogano galių išplėtimo.

Bulgarija, kuri šį pusmetį vadovaus Europos Sąjungai, turi 270 km sieną su Turkija.

Turkijoje gyvena daugiau kaip 200 tūkst. etninių turkų su Bulgarijos pasais, kurie iš Bulgarijos išvyko komunistų valdymo laikais.

Maždaug trečdalis jų reguliariai dalyvauja Bulgarijos rinkimuose. Praėjusį kartą rinkimai vyko kovo 26 dieną.

Tuo tarpu Bulgarijoje gyvena 700 tūkst. etninių turkų mažuma – Osmanų imperijos palikimas.

Sofija kaltino Ankarą kišimusi į Bulgarijos kovo mėnesio rinkimus. Bulgarija buvo iškvietusi Turkijos ambasadorių ir konsultacijoms atšaukusi savo pasiuntinį iš Turkijos.

Tuo tarpu pagrindinė turkų mažumai atstovaujanti Bulgarijos partija beprotybe pavadino Turkijos balandžio referendumą dėl plačių įgaliojimų suteikimo R. T. Erdoganui.

Tačiau pademonstruodamos bendradarbiavimą, abi šalys drauge finansavo Šv. Stepono bažnyčios restauravimą.

Tai viena seniausių iš surenkamų ketaus blokų pastatytų bažnyčių pasaulyje. Ketaus elementai buvo pagaminti Austrijoje XIX amžiuje; į Stambulą jie buvo atplukdyti Dunojumi ir Juodąja jūra.

Bažnyčią prižiūrinčio fondo prezidentas Vasilis Liaze Turkijos žiniasklaidai sakė, kad bažnyčia buvo restauruota vadovaujantis vadinamosiomis abipusiškumo taisyklėmis.

Tai reiškia, kad Sofija mainais leido restauruoti Džumos (Penktadienio) mečetę antrajame pagal dydį Bulgarijos mieste Plovdive.

Per gruodžio mėnesį įvykusį svarbų vizitą kaimyninėje Graikijoje R. T. Erdoganas sakė, kad turkiškai kalbančių musulmonų mažumų teisės turi būti ginamos.

Stambulas taip pat tvirtina, kad įvykdė reformas dėl geresnės mažumų teisių apsaugos, taip pat priimtas įstatymas, pagal kurį mažumų grupės gali pirkti ir renovuoti turtą.

2014 metų birželį, kai dar buvo premjeras, R. T. Erdoganas sakė, kad vyriausybė grąžino mažumų fondams konfiskuoto turto už daugiau kaip 2 mlrd. dolerių (1,66 mlrd. eurų).

Tačiau oponentai sako, kad R. T. Erdogano valdančioji Teisingumo ir plėtros partija ne ką tepadarė dėl mažumų teisių išplėtimo ir demonstravo netoleranciją kitokioms nuomonėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją