Abi Korėjos penktadienį susitarė surengti pirmą per daugiau kaip dvejus metus oficialų dialogą ir turi aptarti Šiaurės Korėjos dalyvavimą kitą mėnesį Pietų Korėjoje įvyksiančioje žiemos olimpiadoje.

Šiaurės Korėjos delegacijai per antradienio susitikimą pasienio kaime Panmundžome vadovaus už santykius tarp Korėjų atsakingos Pchenjano agentūros vadovas Ri Son-Gwonas.

Pchenjanas informavo Pietų Korėją, kad Ri Son-Gwoną lydės dar keturi pareigūnai, tarp kurių bus sporto pareigūnų.

Šis preliminarus bandymas atkurti draugiškus santykius rengiamas Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong-Unui per Naujųjų metų kalbą perspėjus, kad jis turi branduolinių ginklų paleidimo mygtuką ant savo stalo. Tačiau jis taip pat pasakė, kad Pchenjanas gali pasiųsti savo delegaciją į Pjongčango žiemos olimpines žaidynes.

Seulas atsakė pasiūlymu surengti derybas ir praėjusią savaitę buvo atkurta beveik dvejus metus neveikusi tiesioginė telefono linija tarp šių kaimynių.

Diena anksčiau Pietų Korėja pranešė, kad jos delegacijai derybose vadovaus susivienijimo ministras Cho Myoung-Gyonas.

Kim Jong-Unas savo Naujųjų metų kalboje sakė, kad jo šalis linki sėkmės vasario 9-25 dienomis vyksiančiai olimpiadai, o Seulas ir Vašingtonas nusprendė atidėti savo metines bendras karines pratybas, kurios nuolat piktina Šiaurės Korėją, ir surengti jas po olimpiados.

Japonijos premjeras Shinzo Abe atsargiai sveikino rengiamas derybas ir reiškė viltis, bet pabrėžė, kad susitikimas vien dėl susitikimo būtų laiko švaistymas.

„Olimpiada yra taikos šventė. Noriu pripažinti tą pasikeitimą“, – interviu, kurį sekmadienį parodė nacionalinis transliuotojas NHK, sakė Sh. Abe.

Jo komentarai pasirodė JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) žengus dar vieną žingsnį ir pasakius, kad jis yra atviras tiesioginėms deryboms su Kim Jong-Unu tam tikromis sąlygomis.

Abi Korėjas nuo 1953 metų, kai aklaviete baigėsi Korėjos karas, skiria labiausiai militarizuota siena pasaulyje.

Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėja, pažeisdama Jungtinių Tautų rezoliucijas, surengė daug raketų bandymų ir šeštą, kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą, kurio metu, kaip manoma, buvo susprogdinta vandenilinė bomba.

Sh. Abe, kuris ilgai laikėsi karingos pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, sakė, kad Japonija Šiaurės Korėjos raketų grėsmės akivaizdoje turi modernizuoti savo gynybinius pajėgumus.

Jis pakartojo, kad „iki maksimumo padidinti spaudimą“ Pchenjanui svarbu siekiant, kad Kim Jong-Uno režimas pakeistų savo politiką.Pasak Sh. Abe, Šiaurės Korėja pažeidė ankstesnius susitarimus dėl branduolinių programų sustabdymo. „Negalime sau leisti, kad mus vėl apkvailintų“, – pridūrė Japonijos premjeras.