Kanados Ontarijo šiaurėje ir Kvebeke buvo prognozuojami 50 laipsnių pagal Celsijų siekiantys šalčiai.

Dėl itin šaltų stiprių Arkties vėjų Jungtinių Valstijų rytuose juntamoji oro temperatūra siekia 43 laipsnius šalčio, nepridengtą odą galima nušalti per 10 minučių, perspėjo pareigūnai.

Didelio šalčio banga atėjo po audros, kurią meteorologai praminė „ciklonu bomba“. Su šia audra Jungtinėse Valstijose, nuo Teksaso iki Viskonsino, siejama mažiausiai 19 mirties atvejų, pranešė šalies žiniasklaida.

Ketvirtadienio audra į Rytų pakrantę atnešė gausų sniegą, šaltį ir stiprius vėjus, tad teko atšaukti daug skrydžių.

Tačiau šeštadienį vis dar vėlavo daugiau kaip 3 420 skrydžių Jungtinėse Valstijose, į jas ir iš jų. Labiausiai sutrikęs Niujorko Johno F. Kennedy oro uosto ir Pietų Karolinos Čarlstono oro uosto darbas.

Uostų administracija, kuri valdo Niujorko rajone esančius oro uostus, paskelbė, kad J. F. Kennedy oro uostas priima ne visus lėktuvus ir kad tarp nepriimamų yra visi lėktuvai, šeštadienį vakare turėję atskristi į I-ąjį terminalą.

Administracija nurodė, kad dėl didesnio skrydžių skaičiaus, kuris buvo numatytas po pūgos ir dėl didelės jos padarytos žalos įrangai, vėluojama leisti lėktuvus ir keleivius prie vartų.

Interneto svetainėje „Flightradar24“ buvo skelbiama, kad prie vienų vartų galimybės išlaipinti keleivius nuo dviejų iki keturių valandų laukė mažiausiai 12 tarptautiniais reisais atskridusių lėktuvų.

Lėktuvai nukreipiami kitur

Keleiviai skundėsi, kad ištisas valandas buvo priversti laukti ant tūpimo takų, o tada turėdavo ilgai laukti bagažo. Sutrikimai keliones, ypač – su mažais vaikais ir pagyvenusiais žmonėmis, pavertė kančia.

„Prarandu kantrybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė keleivis Jamesas Allenas (Džeimsas Alenas), kuris nurodė, kad skrido britų bendrovės „Virgin Atlantic“ lėktuvu ir turėjo tris valandas laukti ant tūpimo tako, kol pasiekė vartus, o tada – dar dvi valandas laukti bagažo.

„Du maži vaikai alkani, ištroškę ir pavargę, o bagažo atsiėmimo vietoje nėra patogumų ar pagalbos“, – rašė šis keleivis.

Daug transatlantinių skrydžių paprasčiausiai buvo nutraukti – lėktuvai pasuko atgal. Tarp jų buvo „Aeroflot“ lėktuvas iš Maskvos, kuris apsisuko virš Islandijos.

„Norwegian Air“ lėktuvas iš Londono buvo nukreiptas į Stewarto (Stiuarto) tarptautinį oro uostą, esantį 112 km į šiaurę nuo Manhatano, o „Flightradar24“ pranešė, kad iš Tokijo atskridęs „Japan Airlines“ lėktuvas buvo nukreiptas į Bostoną.

Chaosą dar labiau padidino penktadienio vakaro incidentas prie J. F. Kennedy oro uosto 4-ojo terminalo, kai „China Southern Airlines“ ir „Kuwait Airways“ lėktuvai apgadino vienas kito sparnus. Žmonės nenukentėjo.

Niujorke Nacionalinė meteorologijos tarnyba užregistravo rekordiškai žemą dienos oro temperatūrą. Pasak meteorologų, žemesnė nei normali oro temperatūra tikriausiai laikysis ir kitos savaitės pradžioje. Prognozuojama lijundra nuo Kanzaso iki Tenesio, ledas gali komplikuoti kelių eismą.

Ant Vašingtono kalno Naujajame Hampšyre anksti šeštadienį buvo užregistruota antra žemiausia temperatūra Žemėje – minus 37,8 laipsnio pagal Celsijų.

Kanados rytuose, kur itin dideli šalčiai laikėsi dvi savaites, esančiame Toronto oro uoste toliau vėluoja ar atšaukiami skrydžiai. Kai kuriose bendruomenėse palei Kvebeko pakrantę kilo potvyniai.

„Nušalti atvirą odą galima per kelias minutes ... Savo transporto priemonėje turėkite atsargų nenumatytam atvejui“, – perspėjo Kanados meteorologijos tarnyba.