Susitikimas surengtas sulaukus JAV ambasadorės JT Nikki Haley prašymo, tačiau Rusija ir kelios kitos Saugumo Tarybos narės nėra įsitikinusios, kad vienas svarbiausių JT organų turėtų aptarti neramumus Irane.

Rusija penktadienį aršiai sukritikavo Jungtines Valstijas dėl sušaukto nepaprastojo JT Saugumo Tarybos posėdžio Irano problemoms aptarti. Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad mėginimas įtraukti JT Saugumo Tarybą į valstybės „vidaus reikalus“ griauna Tarybos autoritetą.

„Šiandien, deja, mes eilinį kartą esame liudininkai to, kaip JAV piktnaudžiauja Saugumo Tarybos platforma. Kodėl JAV - nuolatinė Tarybos narė - griauna Tarybos, pagrindinio organo, atsakingo už tarptautinės taikos bei saugumo palaikymą, autoritetą“, - pareiškė jis.

„Mes žinome, liūdime dėl žuvusiųjų per demonstracijas, kurios nebuvo taikios, -Tarybai sakė Rusijos ambasadorius. - Tačiau leiskime Iranui pačiam spręsti savo problemas“.

Per savo pasisakymą JAV ambasadorė JT N. Haley pavadino Irano protestus „galinga drąsių žmonių akcija“.

JAV ambasadorė N. Haley inicijavo šį JT Saugumo Tarybos posėdį tvirtindama, kad neramumai gali peraugti į didžiulį, plataus masto konfliktą kaip Sirijoje.

„Irano režimas įspėtas; pasaulis stebės, ką jūs darote“, - perspėjo N. Haley posėdžio metu.

Nuo gruodžio 28 dienos tūkstančiai iraniečių protestuoja dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų, nedarbo, šalies Artimųjų Rytų politikos ir kitų problemų. Protesto akcijų dalyviai iš pradžių protestavo prieš kainų kilimą, tačiau netrukus mitingai išplito po visą šalį ir virto nepasitenkinimo visu šalies režimu išraiška, žuvo daugiau kaip 20 žmonių.