DELFI primena, kad Latvija nusprendė išsiųsti iš šalies rusų žurnalistę Olgą Kurlajevą dėl kaltinimų keliant pavojų Latvijos nacionaliniam saugumui. Iš Latvijos buvo išsiųstas ir O. Kurlajevos sutuoktinis, Rusijos televizijos „TV Centr“ žurnalistas Anatolijus Kurlajevas.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad Rusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos (VGTRK) korespondentė Latvijoje O. Kurlajeva buvo išsiųsta iš šalies remiantis „absurdiškais kaltinimais“, kad ji kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Kaltinimai O. Kurlajevai panašūs į „tuos, kuriuos praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje naudojo totalitariniai režimai Ispanijoje ir Vokietijoje“, sakė ministerijos atstovė, kurią citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Latvijos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad Rusijos pilietė „buvo sulaikyta gavus patvirtinimą, kad ji įtraukta į asmenų, kuriems uždrausta įvažiuoti į šalį, sąrašą“.

„Šiuo metu, kaip numato įstatymas, imamasi tolesnių žingsnių asmens išsiuntimui“, – pridūrė jis, tačiau jokių konkrečių pavardžių neįvardijo.

„Akivaizdu, kad Latvijos valdžia su tyliu Briuselio palaikymu stengiasi visiškai išvalyti šalies informacinę erdvę nuo jai nepatinkančių žiniasklaidos priemonių“, – sakė Rusijos URM atstovė.

Ryga „atvirai ir šiurkščiai pažeidžia savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus užtikrinti teisę laisvai reikšti savo mintis, grubiai pažeidžia pagrindinius Jungtinių Tautų, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ir Europos Tarybos aktus. Sieksime atitinkamos tarptautinių institucijų reakcijos“, – pažymėjo M. Zacharova.

Gegužę kaimyninė Estija išsiuntė iš šalies du Rusijos diplomatus. Atsakydama Maskva nurodė palikti šalį dviem estų diplomatams.