Balandžio 28 dieną vykęs Šiaurės Korėjos raketinis bandymas Jungtinėse Valstijose didesnio atgarsio nesulaukė, nes raketa nukrito praktiškai vos pakilusi.

Tačiau „The Diplomat“ skelbia, jog faktas ažiotažo nesulaukė tikrai be reikalo. Pasirodo, raketa sudužo Šiaurės Korėjos Tokčono mieste, kur padarė nemenkos žalos – apgadino daug pastatų.

Straipsnyje cituojami JAV valdžios šaltiniai, nusimanantys apie Šiaurės Korėjos ginkluotės programas. Jie esą teigia, kad raketos pirmosios pakopos varikliai pavedė jau pirmąją skrydžio minutę, tad bandymas „baigėsi siaubinga nesėkme“.

Remiantis turima informacija, raketa, prieš rėždamasi į pramoninius arba žemės ūkio objektus, taip ir nebuvo pakilusi aukščiau nei 70 kilometrų.

Remiantis JAV kariuomenės atstovais, raketa galėjo būti paleista iš teritorijos, esančios netoliese Pukčango aerodromo. Anot ekspertų, tai vieta, kuri iki tol nebuvo naudojama balistinių raketų bandymams.

Sugedus varikliams ir raketai nukritus ant žemės, greičiausiai nugriaudėjo galingas sprogimas, buvo smarkiai apgadinti pastatai.

„The Diplomat“ akcentuoja, kad tiksliai pasakyti, ar incidentas pareikalavo žmonių aukų, praktiškai neįmanoma.

Ši informacija dar kartą paskatino nuogąstavimus, kad Šiaurės Korėjos raketos dėl techninių kliūčių gali sudaryti atakos, pavyzdžiui, prieš Japoniją, įspūdį, ir taip regione sukelti konfliktą.

Įtampa tarp Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno neslūgsta. Visai neseniai Pchenjanas pagrasino Jungtinėms Valstijoms „branduoliniu teisingumu“ ir „termobranduoliniu karu“.

DELFI primena, kad branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja penktadienį priėmė Seulo pasiūlymą ateinančią savaitę surengti derybas, pranešė Pietų Korėjos suvienijimo ministerija, atsakinga už santykius su Pchenjanu.

Šis susitikimas vyks paliaubų kaime Panmundžome prie pusiasalį dalijančios smarkiai įtvirtintos Demilitarizuotosios zonos.

Įtampa regione smarkiai padidėjo Šiaurės Korėjai praeitais metais išbandžius virtinę balistinių raketų, tarp jų kelias tarpžemynines. Be to, Pchenjanas susprogdino savo šeštąjį, iki šiol galingiausią, branduolinį užtaisą.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas savo Naujųjų metų kalboje perspėjo laiką branduolinių ginklų paleidimo mygtuką ant savo stalo, bet taip pat pasiūlė Seului galimybę sumažinti įtampą – pareiškė, kad Pchenjanas gali pasiųsti savo delegaciją į ateinantį mėnesį Pietų Korėjoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

Seulas savo ruožtu pateikė pasiūlymą surengti dvišales derybas. Be to, anksčiau šią savaitę buvo atkurta abiejų šalių tiesioginio ryšio linija, neveikusi beveik dvejus metus.

Ketvirtadienio vakarą Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas sutiko atidėti bendras karines pratybas, visada keliančias įtūžį Pchenjanui, po Pjongčango olimpiados, prasidėsiančios vasario 9-ąją.

Vienas Suvienijimo ministerijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad Šiaurės Korėja faksu atsiuntė pranešimą Seului. Dokumente nurodoma, kad Pchenjanas priima pasiūlymą ateinantį antradienį surengti derybas.

Ministerijos atstovas Baek Tae-hyunas sakė žurnalistams, kad į derybų darbotvarkę bus įtraukta klausimų dėl Pjongčango olimpiados ir „abiejų Korėjų santykių gerinimo tema“.