Ši byla yra vienas iš įsimintiniausių epizodų virtinėje incidentų, susijusių su didžiulę žalą padariusiais griežčiausiai įslaptintos NSA medžiagos nutekinimais.

Haroldas Martinas, esą dirbęs NSA padalinyje, kurio uždavinys – įsilaužinėti į numatytas kompiuterių sistemas visame pasaulyje. padarys kaltės pripažinimo pareiškimą pagal vieną iš 20 jam pareikštų kaltinimų, kad būtų galima užbaigti jau 15 mėnesių nagrinėjamą bylą.

2017 metų vasario 8 dieną pateiktame kaltinamajame akte H. Martinas kaltinamas per ilgesnį kaip 20 metų laikotarpį sukaupęs savo namuose ir automobilyje apie 50 terabaitų NSA duomenų ir dokumentų. Kaip pranešama, tarp šios medžiagos esama svarbių skaitmeninių įrankių užsienio vyriausybių kompiuteriams šnipinėti.

Jis buvo suimtas 2016 metų pabaigoje, NSA sužinojus, kad keletas šių įsilaužimo priemonių pateko į iki šiol mįslingos grupuotės „Shadow Brokers“ rankas. Ši grupė pavogtos medžiagos siūlė įsigyti internetu, taip pat dalį jos paskelbė nemokamai.

H. Martinas viešai nebuvo apkaltintas esąs atsakingas už kokios nors NSA medžiagos nutekinimus.

Gruodį 67 metų Nghia Hoangas Pho, 10 metų dirbęs NSA Tikslinės prieigos operacijų padalinyje, buvo apkaltintas itin slaptų dokumentų paėmimu iš agentūros ir jų laikymu. Jis sutiko pripažinti savo kaltę pagal vieną kaltinimą.

Vietname gimęs Nghia Hoangas Pho buvo parsinešęs namo griežtai įslaptintos NSA medžiagos ir programų.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, tikėtina, kad Rusijos programišiai įsilaužė į jo asmeninį kompiuterį ir pavogė failus, pasinaudoję Nghios Hoango Pho naudota „Kaspersky“ antivirusine programa.

Vis dėlto ir šis atvejis nebuvo tiesiogiai susietas su „Shadow Brokers“ vagyste.

Šie ir kiti įslaptintos informacijos nutekėjimai, taip pat susiję su Centrine žvalgybos valdyba (CŽV), skaudžia smogė JAV agentūrų galimybėms prieiti prie užsienio vyriausybių kompiuterinių sistemų ir kitokių šnipinėjimo taikinių, sako žvalgybos ekspertai.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad H. Martinas oficialų kaltės pripažinimo pareiškimą pateiks sausio 22 dieną. Jam gresia iki 10 metų laisvės atėmimo ir iki 250 tūkst. dolerių bauda.

Nuosprendis bus priimtas tik apsvarsčius 19 kitų kaltinimų. Tai užuomina, kad vyriausybė, nors ir sutiko palikti jam vienintelį kaltinimą, nėra įsitikinusi, ar H. Martino veiksmai nepadarė žalos.