Šis jo pareiškimas buvo akivaizdi užuomina apie Maskvos remiamą televiziją RT bei žiniasklaidos projektą „Sputnik“.

E. Macronas, kuris prezidento postą užėmė gegužės mėnesį, šias Rusijos žiniasklaidos priemones yra užsipuolęs kaip „melagingos propagandos“ skleidėjas ir „įtakos organus“.

„Sukursime savo teisines demokratijos apsaugos nuo melagingų naujienų priemones“, – sakydamas Naujųjų metų kalbą spaudai pabrėžė E. Macronas.

Įstatymo projekto detalės bus paskelbtos artimiausiomis savaitėmis, reporteriams sakė prezidentas, bet nurodė, kad tarp skaidrumo didinimo priemonių bus reikalavimas žiniasklaidai atskleisti visus savo turinio rėmėjus.

Teisėjai galės nurodyti žiniasklaidai pašalinti netikras naujienas, blokuoti galimybes pasiekti įžeidžiamą informaciją skelbiančius tinklalapius ir uždaryti socialinių tinklų paskyras, jeigu jomis skleidžiamas melas, sakė E. Macronas.

Prancūzijos audiovizualinio turinio priežiūros tarnybos galios bus išplėstos, kad ji galėtų geriau „kovoti su bet kokiais užsienio valstybių kontroliuojamų ar veikiamų televizijos kanalų bandymais destabilizuoti“, pridūrė jis.

Pasak E. Macrono, tai sudarys sąlygas „sustabdyti arba atšaukti“ susitarimus tokiems kanalams veikti Prancūzijoje. Be to, bus atsižvelgiama į jų internete skelbiamą turinį.

RT, kuri anksčiau vadinosi „Russia Today“, ir „Sputnik“ turi interneto svetaines prancūzų kalba. Gegužės mėnesį per bendrą spaudos konferenciją su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu E. Macronas apkaltino jas skelbiant „šmeižikišką melą“ ir „melagingą propagandą“.

Vėliau RT, sukeldamas reguliuotojų susirūpinimą, įkūrė prancūzišką televizijos kanalą.

Per E. Macrono rinkimų kampaniją internete buvo nutekinta tūkstančiai vidaus dokumentų. Jis tai vadino bandymu „destabilizuoti demokratiją, kaip… Jungtinėse Valstijose per praėjusią prezidento rinkimų kampaniją“.

Trečiadienį jis sakė, kad „tūkstančiai propagandos paskyrų socialiniuose tinkluose“ skleidžia „visame pasaulyje, visomis kalbomis melus, išgalvotus siekiant apjuodinti politinius pareigūnus, įžymybes, viešas figūras, žurnalistus“.

Prancūzijos vyriausybė nebus pirmoji, bandanti įstatymais kovoti su melagingomis naujienomis.

Vokietijoje pagal neseniai priimtą įstatymą socialiniams tinklams grės baudos iki 50 mln. eurų, jei jie skubiai nešalins melagingų naujienų ir neapykantos žinučių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)