Po Kijeve įvykusių derybų su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu vokiečių diplomatijos vadovas Sigmaras Gabrielis žurnalistams sakė, kad tokios pajėgos yra būtinos siekiant užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą.

„Tai turi būti stipri ginkluota misija visoje konflikto zonos teritorijoje“, – sakė S. Gabrielis, kurio komentarai buvo išversti į ukrainiečių kalbą.

Rusija neigia atliekanti kokį nors vaidmenį šiame konflikte, nuo 2014 metų balandžio jau pareikalavusiame daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių ir nubloškusiame Maskvos santykius su Vakarais į žemumas, neregėtas nuo Šaltojo karo laikų.

Tačiau ji taip pat griežtai nepritaria ginkluotų užsienio pajėgų buvimui kaimyninėje Ukrainoje, kuri Maskvoje dažnai vadinama Rusijos „artimuoju užsieniu“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kaip prognozuojama, kovo 18 dieną numatytuose rinkimuose laimės ketvirtą kadenciją šalies vadovo poste.

Jis yra pritaręs tik ginkluotai taikos palaikymo misijai palei fronto liniją, skiriančią separatistų kontroliuojamas teritorijas nuo likusios Ukrainos dalies.

Kremlius taip pat kategoriškai nepritaria ginkluotų JT taikdarių dislokavimui palei Rusijos sienos su Ukraina atkarpas, kurių nekontroliuoja Kijevas.

Tačiau S. Gabrielis, kurio šalis drauge su Prancūzija padėjo susiderėti dėl jau seniai apleisto 2015 metų taikos plano vieninteliam Europos karui, sakė, kad Rusijos prezidento rinkimai neturėtų įsiterpti į JT derybas dėl misijos dislokavimo Ukrainoje.

„Tvirtas taikos sureguliavimas ... neturėtų priklausyti nuo rinkimų Rusijoje, – sakė S. Gabrielis. – Ir aš tikiuosi, kad mes galėsime priimti realistišką ir deramą mandatą JT misijai prieš Rusijoje įvykstant rinkimams.“

Ginklai Ukrainai

S. Gabrielio vizitas įvyko Maskvai smarkiai pasipiktinus Vašingtono sprendimu pirmą kartą leisti tiekti Ukrainai galingas amerikietiškas prieštankines raketas.

P. Klimkinas sakė, kad šie ginklai bus naudojami tik ginantis ir nesukels naujo karo eskalavimo.

„Šie ginklai gali būti naudojami ir bus naudojami Rusijos provokacijos atveju, – sakė P. Klimkinas. – Tačiau, kaip gerai suprantate, jie nebus naudojami puolamaisiais tikslais.“

Vis dėlto S. Gabrielis sakė, kad tokį tiekimą vertina skeptiškai. „Jei ir yra dalykas, kurio šiame regione per daug, tai – ginklai“, – sakė jis.

„Mes Vokietijoje gana skeptiškai vertiname ginklų tiekimą kaip (dalyką), galintį išspręsti konfliktą“, – pažymėjo S. Gabrielis.