„Vienos teroristų grupuotės kovotojai apšaudė Rusijos karinį objektą Sirijoje. Dėl to buvo faktiškai sunaikinti keturi bombonešiai Su-24, du naikintuvai Su-35S, vienas transporto lėktuvas An-72, taip pat šaudmenų sandėlis, detonavęs pataikius minosvaidžio sviediniui“, – sakoma laikraščio pranešime.

Rusijos gynybos ministerija tokią informaciją neigia.

„Kommersant“ citavo du kariuomenės ir diplomatinių sluoksnių šaltinius, sakiusius, kad šis incidentas įvyko gruodžio 31 dieną.

„Pagal neoficialius duomenis, daugiau kaip 10 karių tikriausiai buvo sužeisti“, – sakoma straipsnyje.

Laikraštis pabrėžė, kad Rusijos gynybos ministerija informacijos apie šį incidentą kol kas nekomentavo.

Apšaudymas leidinyje įvardijamas kaip vienas iš rimčiausių įvykių per visą Rusijos vykdomų operacijų Sirijoje laikotarpį. Informaciją perdavę šaltiniai nenurodė, kokiai būtent teroristinei grupei priklausė apšaudymą surengę kovotojai.

Laikraštyje, be kita ko, užsimenama, kad Rusijos gynybos ministerija jokių šio įvykio komentarų nepateikė – apsiribojo tik pranešimu apie sraigtasparnio Mi-24 katastrofą.

Remiantis ministerijos pateiktais duomenimis, karinis sraigtasparnis Мi-24 sudužo, kai gruodžio 31 d. iš Chmeimimo skrido į kitą Sirijos rajoną. Nelaimė nusinešė dviejų orlaivio pilotų gyvybes, o kartu su jais sraigtasparnyje buvęs mechanikas patyrė sužalojimų.

Jis neužilgo buvo evakuotas. Paprašyti įvardyti nelaimės priežastį, kariškiai nurodė techninius nesklandumus. Gynybos ministerijos atstovai pabrėžė, kad sraigtasparnis nebuvo apšaudomas.

„Conflict Intelligence Team“ (CIT) tyrėjų grupė kanale „Telegram“ paskelbė, kad per keletą pastarųjų dienų atsakomybės už įvykį neprisiėmė nė viena grupuotė.

CIT atkreipė dėmesį ir į tai, kad nė vienas vietos gyventojas nepaviešino nei vaizdo įrašo, nei nuotraukų, kuriose būtų užfiksuoti rusų oro operacijų bazės apšaudymo padariniai, nors paprastai socialiniuose tinkluose netrukdavo pasirodyti nuotraukos, liudijančios apie netoli oro bazės įvykstančius incidentus.

Rusijos gynybos ministerija paneigė pranešimą apie septynių rusų orlaivių sunaikinimą Sirijos Chmeimimo oro pajėgų bazėje, praneša agentūra „RIA Novosti“.

„Leidinio „Kommersant“ paskelbtą žinią apie septynių Rusijos karinių lėktuvų faktinį sunaikinimą Chmeimimo oro bazėje reikia laikyti melagingomis naujienomis“, – nurodoma ministerijos išplatintame pranešime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad Sirijoje dislokuota Rusijos orlaivių grupė yra nepriekaištingos kovinės parengties ir kaip įprastai vykdo visas jai pavedamas užduotis.

Karinių pajėgų vadai vis dėlto užsiminė, kad bazę buvo bandyta apšaudyti. Tai įvyko gruodžio 31 d. Per incidentą žuvo du Rusijos kariai.

„2017 m. gruodžio 31 d., sutemus Chmeimimo aerodromas buvo netikėtai apšaudytas iš minosvaidžio“, – informavo institucijos atstovai ir pridūrė, kad per kovotojų grupės surengtą ataką žuvo du karinėse pajėgose tarnavę asmenys.

Gruodžio 27 d. Rusijos agentūra „Interfax“ ir kanalas AMN pranešė, kad į Rusijos oro bazę Sirijoje buvo paleista keletas raketų.

Pasitelkus Chmeimime esančią priešlėktuvinės gynybos įrangą, dvi raketas, anot šaltinių, pavyko numušti, o trečioji tiesiog nepasiekė oro bazės.

Kiek vėliau oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova šį įvykį pavadino teroristų surengta provokacija ir prabilo apie Maskvos susirūpinimą dėl kovotojų eksploatuojamų naujų ginklų.

DELFI primena, kad praėjusių metų gruodžio 11 d. į rusų aviacijos bazę Chmeimime atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė pradėti rusų karių išvedimą iš Sirijos, po to, kai Rusija paskelbė sutriuškinusi teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“.

Per šį vizitą Kremliaus vadovas įsakė pradėti mažinti Sirijoje dislokuotas Rusijos pajėgas.

„Gynybos ministrui ir Generalinio štabo viršininkui įsakau: pradėti išvesti Rusijos pajėgų grupės (dalinius) į jų nuolatinės dislokacijos vietas“ savo šalyje, pareiškė V. Putinas.

Tačiau jis pridūrė, kad Sirijoje liks veikti dvi Rusijos karinės bazės – Chmeimime ir Tartuso uostamiestyje.

Rusija ketvirtadienį pranešė baigusi savo misiją išvaduoti Siriją nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Jungtinės Tautos įspėjo, kad dėl visiškos pergalės dar būtina pasiekti politinį sprendimą.

Rusija savo kampaniją Sirijoje pradėjo 2015 metų rugsėjį, remdama B. al Assado režimo pajėgas, tuo metu smarkiai spaustas sukilėlių ir džihadistų.

Rusų aviacijos antskrydžiai padėjo Damaskui atgauti didžiosios dalies karo nualintos valstybės kontrolę.