Kaip vyko testavimo operacijos, galima pamatyti nacionaliniame šalies portale paskelbtame vaizdo įraše, rašo ru.DELFI.lt.

Vaizdo įraše matyti ir mobilioji naujojo komplekso paleidimo įranga, skirta dviem raketoms „žemė–žemė“ paleisti, nurodo naujienų kanalas „Dožd“.

Kol kas išbandytas tik raketų variklis. Po sėkmingų operacijų dabar rengiamasi ir pirmiesiems paties komplekso eksploataciniams bandymams, rašoma portale 112.

Mobilioji komplekso paleidimo įranga yra skirta dviem raketoms „žemė–žemė“ transportuoti ir paleisti. Raketų kompleksas, pasak informacijos šaltinių, pasiteisins kaip veiksminga priemonė atakuojant tiek pavienius, tiek grupinius už 50–280 kilometrų esančius stacionarius taikinius.

Minėtina, kad kompleksui skirtos balistinės raketos kovinė dalis sveria 480 kilogramų.

Ukrainos informacijos agentūra UNIAN primena gruodžio 7 d. pranešimą, kuriuo buvo skelbiama apie naujo šalyje rengiamo raketų komplekso baigiamuosius darbus.

Gali būti, kad dar šiais metais bus pradėti eksploataciniai jo bandymai. Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas Petro Porošenka samprotavo apie rekordinį šalies karinį biudžetą, siekiantį net 86 mlrd. grivinų (2,5 mlrd. eurų).

Gynybai skirtus galingus ginklus gausime iš JAV, be to, ir toliau stiprinsime Ukrainos karines pajėgas, aprūpindami jas pažangiausia gimtojoje šalyje gaminama karine technika“, – rašė P. Porošenka socialiniame tinkle „Twitter“.

Pernai gruodžio 12 d. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė 2018 metų valstybės gynybos biudžetą. 4,6 mlrd. JAV dolerių (3,8 mlrd. eurų) iš jo ketinama skirti atsakomosioms priemonėms, kurių galėtų prireikti reaguojant į Rusijos demonstruojamą agresiją Europoje.

Ukrainos karinei paramai numatyta skirti 350 mln. JAV dolerių (291 mln. eurų).

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, komentuodamas planus parduoti Ukrainai galingų ginklų, pareiškė, kad Kijevo aprūpinimas savigynai reikalingomis priemonėmis tikrai nėra provokacija, primena „Dožd“.