Kritikų neatsiginančio prezidento atsakas buvo itin tūžmingas net pagal jam įprastus karingų pareiškimų standartus.

„Steve'as Bannonas neturi nieko bendra su manimi ar mano prezidentavimu. Kai buvo išmestas, jis prarado ne tik savo darbą, bet ir savo protą, - pareiškė D. Trumpas. - Dabar, kai yra vienas, Steve'as supranta, kad nugalėti nėra taip paprasta. Steve'as vaidino tik labai ribotą vaidmenį mums iškovojant istorinę pergalę“.

S. Bannonas 2016 metų rugpjūtį pradėjo dirbti D. Trumpo rinkimų kampanijoje ir pritraukė daugybę rinkėjų iš ultranacionalistinės stovyklos. Įsivėlęs į ginčus su daugybe D. Trumpo darbuotojų, jis 2017-ųjų rugpjūtį paliko Baltuosius rūmus.

Savo pareiškimu D. Trumpas reagavo į iš anksto paskelbtas ištraukas iš žurnalisto Michaelo Wolffo knygos „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ („Fire and Fury: Inside the Trump White House“).

Joje S. Bannonas kaltina D. Trumpą jaunesnįjį „išdavyste“, nes šis 2016 metų birželį per prezidento rinkimų kampaniją susitiko su rusų advokate Natalija Veselnickaja. Per pokalbius buvo aptariama kompromituojanti medžiaga apie D. Trumpo priešininkę Hillary Clinton.

Susitikimas „Trump Tower“ dangoraižyje Niujorke, kuriame dalyvavo ir D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris bei tuometinis rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas, S. Bannon manymu, buvo „nepatriotiškas“.

Stephenas Bannonas

„Trys vadovaujantys kampanijos asmenys galvojo, kad gera idėja yra 25-ajame aukšte „Trump Tower“ konferencijų centre susitikti su užsienio vyriausybe - be advokatų“, - knygoje cituojamas S. Bannonas.

D. Trumpas sulaukia didelio spaudimo dėl savo rinkimų kampanijos komandos kontaktų su Rusija. Skandalą, be kita ko, tiria specialusis tyrėjas Robertas Muelleris.

Dienraščio „The Guardian“ ir žurnalo „New York“ paskelbtose knygos ištraukose cituojama itin kritiški S. Bannono pasisakymai apie D. Trumpo sūnų Donaldą jaunesnįjį bei dukrą Ivanką.

Ištraukose taip pat cituojami rugpjūtį Baltuosius rūmus palikusio S. Bannono žodžiai, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrime dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus ypatingas dėmesys bus skirtas pinigų plovimui.

Buvusiam Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriui R. Muelleriui pavesta išsiaiškinti, ar D. Trumpo rinkimų komanda susimokė su Rusija, siekdama padidinti jo šansus laimėti rinkimus. Pats D. Trumpas tai kategoriškai neigia.

„Derėjo iškart skambinti FTB“

Prezidento sūnus Donaldas jaunesnysis 2016 metų birželį buvo susitikęs su Kremliui artima teisininke Natalija Veselnickaja, žadėjusia perduoti medžiagos, kompromituojančios D. Trumpo varžovę prezidento rinkimuose Hillary Clinton.

D.Trumpo verslo imperijos būstinėje „Trump Tower“ Niujorke įvykusiame susitikime taip pat dalyvavo prezidento žentas Jaredas Kushneris ir tuometinis rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas.

„Trys įtakingi rinkimų komandos vyrukai pamanė, kad yra gera mintis susitikti su užsienio vyriausybe 25-ajame „Trump Tower“ aukšte esančioje konferencijų salėje nedalyvaujant teisininkams“, – sakė knygoje cituojamas S. Bannonas.

„Su jais nebuvo jokių teisininkų“, – pabrėžė jis.

„Net jei galvojama, kad tai nėra išdavikiška, nepatriotiška ar bjauru – o būtent taip apie tai galvoju aš, derėjo iškart skambinti FTB“, – sakė S. Bannonas.

„Labai menkai prisidėjo prie pergalės“

D. Trumpas greitai ir piktai reagavo į knygos ištraukose pateikiamus buvusio investicijų bankininko ir įtakingo ultrakonservatyvaus naujienų portalo „Breitbart News“ vadovo komentarus.

„Dabar, kai turi kliautis tik savo jėgomis, Steve'as pradeda suprasti, kad pergalė nėra taip lengvai ranka pasiekiama, kaip gali atrodyti mano dėka. Steve'as labai menkai prisidėjo prie mūsų istorinės pergalės, kurią atnešė pamiršti šios šalies vyrai ir moterys“, – tvirtino prezidentas.

„Steve'as vaizduoja kariaujantis su žiniasklaida, kurią vadina opozicija, ir tuo pat metu leidžia laiką Baltuosiuose rūmuose tekindamas melagingą informaciją žiniasklaidai, kad atrodytų reikšmingesnis nei yra iš tiesų“, – piktinosi D. Trumpas.

„Retai susitikdavau su Steve'u akis į akį, ir jis tik vaizduoja buvęs įtakingu asmeniu, kad apmulkintų kelis prieigos ir supratimo neturinčius žmones, kuriems padėjo parašyti išgalvotais faktais paremtas knygas“, – pridūrė jis.