Šis svarbus žingsnis žengtas nepaisant kandžių pašaipų iš Vašingtono ir JAV prezidento Donaldo Trumpo įspėjimo, kad jis turi „daug didesnį“ branduolinį mygtuką nei Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas.

Ryšio kanalas vėl pradėjo veikti trečiadienį 6 val. 30 min. Grinvičo (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Tiesioginė ryšio linija buvo atkurta Seului pasiūlius surengti aukšto rango pareigūnų derybas. Šis Seulo žingsnis buvo atsakas į Kim Jong Uno ištiestą alyvmedžio šakelę – pirmadienį pateiktą pasiūlymą atsiųsti delegaciją į ateinantį mėnesį Pietų Korėjoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

„Pokalbis truko 20 minučių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos suvienijimo ministerijos atstovas, pridūręs, jog daugiau detalių kol kas nežinoma.

Kim Jong Uno iniciatyva dėl olimpinės delegacijos atspindi pastebimai sušvelnėjusį Pchenjano toną. Pastaraisiais mėnesiais įtampa Korėjos pusiasalyje buvo smarkiai išaugusi po virtinės Šiaurės Korėjos raketų bandymų ir jos įvykdyto kol kas galingiausio branduolinio bandymo.

Seulas į šią iniciatyvą atsakė pasiūlymu sausio 9 dieną surengti derybas aptarti „abiem pusėms svarbius klausimus“, įskaitant galimą Šiaurės Korėjos dalyvavimą olimpinėse žaidynėse. Tai būtų pirmosios šalių derybos nuo 2015 metų.

Tačiau Kim Jong Uno naujametiniame kreipimesi, kuriame jis užsiminė apie galimybę dalyvauti olimpiadoje, taip pat nuskambėjo įspėjimas Jungtinėms Valstijoms, kad ant savo stalo jis turi „branduolinį mygtuką“.

Šis įspėjimas išprovokavo audringą D. Trumpo reakciją socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiaurės Korėjoss lyderis Kim Jong Unas ką tik pareiškė, kad ant jo stalo nuolat yra Branduolinis Mygtukas“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Tegul kas nors iš jo išsekinto ir alkstančio režimo jį informuoja, kad ir aš turiu Branduolinį Mygtuką, bet jis yra daug didesnis ir galingesnis negu jo, ir mano Mygtukas veikia!“ – pridūrė prezidentas.

Reakcija į šią D. Trumpo žinutę tviteryje buvo daugiausia pašaipi ir kritiška.

„Tai panašu į neteisėtus prezidento veiksmus“, – rašė demokratų senatorius Edwardas Markey.

„Mūsų prezidentas yra vaikas. „Mano didesnis už tavo“ gali skambėti kietai žaidimų aikštelėje, bet čia juk ne nepilnamečių reikalas. Nuo to tiesiogine prasme priklauso milijonai gyvybių“, – rašė Colinas Kahlas, dirbęs buvusio viceprezidento Joe Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Tačiau JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley taip pat laikėsi griežto tono ir kritiškai atsiliepė apie dialogo tarp Korėjų idėją.

Derybos tebūtų laikina priemonė, jei jose nebūtų kalbama apie Korėjos pusiasalio denuklearizaciją, sakė diplomatė.

Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert taip pat įspėjo, kad Šiaurės Korėjos lyderis tikriausiai „mėgina įvaryti pleištą tarp valstybių – tarp mūsų šalies ir Pietų Korėjos“.

Tačiau atsargios pastangos pagerinti dvišalius santykius buvo tęsiamos ir trečiadienį. Šiaurės Korėjos institucijos, atsakingos už abiejų Korėjų santykius, vadovas Ri Son-gwonas (Li Senvonas) sakė, kad Kim Jong Unas sveikina Seulo palaikymą jo iniciatyvai.

„Labai reikšmingas žingsnis“

Abi šalys, nuo 1950-1953 metų Korėjos karo skiriamos budriai saugomos demilitarizuotosios zonos, pastarąjį kartą aukšto rango pareigūnų derybas buvo surengusios 2015-aisiais. Jose siekta sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje.

Ryšio linija pasienio kaime Panmundžome veikė iki 2016 metų vasario, kai buvo uždaryta smarkiai pablogėjus dvišaliams santykiams. Santykių pablogėjimas įvyko kilus konfliktui dėl bendrai valdytos ir šiuo metu jau nebeveikiančios Kesono pramonės zonos.

Seulas trečiadienį sveikino Pchenjano sprendimą atkurti ryšio su Pietų Korėja kanalą ir sakė, jog tai yra „labai reikšmingas“ žingsnis.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas pasisako už dialogą su Pchenjanu. Tačiau D. Trumpo administracija laikosi pozicijos, kad derybos su Šiaurės Korėja bus galimos tik tada, kai ji atsisakys branduolinių ginklų.

Šiaurės Korėjos neįbaugino virtinė griežtesnių tarptautinių sankcijų bei aštresnė Vašingtono retorika ir ji toliau vysto savo ginklų programą.

Pchenjanas tvirtina, kad jam reikia branduolinių ginklų apsaugai nuo priešiškai nusiteikusio Vašingtono, ir jis siekia susikurti branduolinių ginklų arsenalą, pajėgų smogti taikiniams žemyninėje JAV dalyje.

Moon Jae-inas antradienį sveikino Kim Jong Uno „teigiamą reakciją“ į Seulo išsakytas viltis, kad Pjongčango olimpiada atvers „visiškai naują taikos galimybę“.

Tačiau bet kokie šalių mėginimai pagerinti dvišalius santykius vyks įtariai, o gal net priešiškai stebint Vašingtonui. D. Trumpui prieš metus pradėjus eiti prezidento pareigas, jis ne kartą apsikeitė su Kim Jong Unu sodriais įžeidimais.

D. Trumpas yra pavadinęs Šiaurės Korėjos lyderį „storuliu“, taip pat „mažuoju raketininku“. Šis neliko skolingas ir pavadino JAV lyderį „pamišėliu“.

D. Trumpo žinutė apie „branduolinį mygtuką“ tviteryje sulaukė daugiausia pašiepiančios reakcijos.

Go Myong-Hyunas iš Asano politikos studijų instituto Seule naujienų agentūrai AFP sakė, kad Šiaurės Korėja naudojasi Seulu kaip „skydu“ nuo sankcijų ir JAAV spaudimo.

„Jei Pietų Korėja taps Šiaurės Korėjos dialogo partnere, JAV ir Pietų Korėjos aljansui kils problemų“, – sakė jis.