„Vyšhorodo rajono Demidovo kaimo 38 metų gyventoja... šiandien rasta negyva vietos upėje... šiuo metu įvykio vietoje dirba tiriamoji-operatyvinė grupė, kuriai vadovauja Kijevo srities policijos vadas Dmytro Cenovas. Policijos pulkininkas asmeniškai kontroliuoja žmogaus teisių aktyvistės mirties tyrimą“, – pirmadienį paskelbta Kijevo srities Nacionalinės policijos valdybos komunikacijos skyriaus tinklalapyje.

Policija nenurodė tos moters vardo. Kaip pažymima pranešime, jos palaikai bus perduoti teismo medicinos ekspertams. Be to, buvo pradėta baudžiamoji byla dėl nužudymo.

Ukrainos deputatas Mustafa Najemas patvirtino, kad policija aptiko I. Nozdrovskos palaikus. Ši moteris kelerius metus siekė, kad būtų nubaustas jos seserį Svitlaną 2015-aisiais mirtinai partrenkęs vairuotojas.

„Merginą partrenkė girtas vairuotojas, Vyšhorodo rajono teismo pirmininko giminaitis Dmytro Rosošanskis. Nepaisant akivaizdžios nusikalstamos veikos sudėties, (jos) giminaičiai teisybės siekė daugiau kaip dvejus metus. Teisinį išsilavinimą turinti Iryna Nozdrovska pati vykdė šį tyrimą, pasirodydavo teisme, o dėl to ne kartą sulaukė grasinimų iš kaltinamojo ir jo giminaičių“, – parašė jis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Šių metų birželį jai pagaliau pavyko pasiekti teisybę: D. Rosošanskiui skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Gruodžio 27-ąją buvo išnagrinėtas apeliacinis skundas; teismas atmetė žudiko advokatų (skundą), grąžino bylą pirmosios instancijos teismui ir pratęsė kaltinamojo areštą 60 parų. Per teismo posėdį kaltinamojo tėvas Irynai pagrasino: „Blogai baigsi“. O po dviejų dienų, penktadienį, gruodžio 29-ąją, Iryna dingo. O prieš kelias valandas jos kūną rado upėje Vyšhorodo rajone Kijevo srityje“, – pridūrė M. Najemas.

Kaip liudininkas buvo sulaikytas buvęs I. Nozdrovskos sužadėtinis Vitalijus Sergejevas. Vis dėlto šis vyras atsisakė duoti parodymus, pranešė ukrainiečių televizija „Hromadske“.

„Į policijos nuovadą atvykus advokatui, vyriškis pasinaudojo 63-uoju Konstitucijos straipsniu, leidžiančiu neliudyti prieš save. Iki tol jo klausinėjo apie santykius su Iryna“, – naktį iš pirmadienio į antradienį savo tinklalapyje paskelbė „Hromadske“, remdamasi jo V. Sergejevo pareiškimu.

Pasak šio vyriškio tėvo Viktoro Sergejevo, jo sūnų pareigūnai iškvietė liudyti peržiūrėję stebėjimo kamerų įrašą, kuriame matyti kaip jiedu su sūnumi gruodžio 29-ąją – I. Nozdrovskos dingimo dieną – 21 val. išeina iš savo namo Kijeve.

„Policija mano, kad nusikaltimo motyvas galėjo būti meilė be atsako, nes kiek anksčiau Iryna su Vitalijum išsiskyrė, – pasakojo Viktoras Sergejevas. – Vitalijų iškvietė į Vyšhorodo rajono centrą ir apklausia jau daugiau kaip šešias valandas. Teisėsaugos pareigūnai taip pat konfiskavo bendrą Vitalijaus ir tėvo automobilį (registruotą tėvo vardu) ir išvežė jį tirti į Hostomelį.“