Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) perspėjo apie šaltą vėją didžiulėje teritorijoje nuo Pietų Teksaso iki Kanados ir nuo Montanos iki Naujosios Anglijos. Čikagoje dėl šalčių neįvyko tradicinis Naujųjų metų renginys, per kurį drąsuoliai šokinėja į Mičigano ežerą. Pirmadienio rytą nuo ežero paviršiaus kilo tirštas baltas rūkas.

Kasmet vykstančio renginio „Polar Plunge“ organizatoriai atšaukė savo planus, nes, pasak jų, šokinėti į ežerą tvyrant tokiems šalčiams yra pernelyg pavojinga. Tuo tarpu renginyje norėję dalyvauti „ruoniai“, apsirengę maudymosi kostiumus, fotografavosi užšalusiame paplūdimyje.

„Nesu tuo patenkintas. Tačiau buvau prie ežero, ir, Dieve, jei jus į jį įmestų, prireiktų 10 minučių iš jo išlipti“, – televizijai WBBM-TV sakė renginio organizatorius Jeffas Cogginsas.

Itin žema oro temperatūra užfiksuota ir kitose Vidurio Vakarų valstijose, įskaitant dalį Kanzaso, Misūrio ir Nebraskos teritorijų. Be to, šalčiai sukaustė ir Ajovą, Minesotą ir Pietų bei Šiaurės Dakotas.

Nebraskos valstijoje esančiame Omahos mieste sekmadienį prieš vidurnaktį buvo užfiksuota rekordiškai žema -26 laipsnių Celsijaus temperatūra. Tai buvo šalčiausia diena nuo 1884-ųjų. Dėl šalčių šio miesto pareigūnai atidėjo 18-ąją Naujųjų metų fejerverkų šventę, į kurią kasmet susirenka apie 30 tūkst. žmonių.

Minesotos sostinėje Di Moine buvo dar šalčiau: miesto pareigūnai, be kita ko, buvo priversti uždaryti miesto centre esančią čiuožyklą. Ankstų pirmadienį termometrai ten rodė 29 laipsnius žemiau nulio, tačiau dėl vėjo realiai jaučiama temperatūra buvo -35 °C.

Pietų Dakotoje esančiame Aberdyne termometrų stulpeliai nukrito iki -36 °C; čia irgi buvo pasiektas Naujųjų metų dienos šalčio rekordas: pirmadienis buvo šalčiausia diena per pastaruosius 99 metus.

Minesotos valstijoje, Dulute, garsėjančiame šaltomis žiemomis, buvo užfiksuota -38 laipsnių Celsijaus temperatūra. Šiaurės rytinėje Montanos valstijoje realiai jaučiama temperatūra buvo 50 laipsnių Celsijaus žemiau nulio.

Nors Milvokio ugniagesių vadas perspėjo saugotis hipotermijos, šioje Viskonsino apygardoje vis dėlto įvyko kasmetinis renginys „Polar Bear Plunge“, per kurį šalčio nepabūgę žmonės pirmadienį pasinėrė į Mičigano ežerą. Tuo tarpu gretimame Viskonsino mieste panašus renginys buvo atšauktas.

Šalčio sukaustytą Teksasą naktį užklupo valstijai neįprastas snygis, pasiekęs net pietinį Ostino miestą, o visoje valstijoje dėl čiuožyklomis virtusių kelių buvo užfiksuota daugybė eismo įvykių. Centrinio Teksaso Abilino miesto policijos vadas sakė, kad per pastarąją parą įvyko per tris dešimtis avarijų.

Žiemiški orai pasiekė netgi pietines valstijas, kurių gyventojai nėra įpratę prie užsitęsusių šalčių. Pietiniame JAV regione nuo Luizianos iki Džordžijos gyvenantys žmonės skundėsi užšalusiais vamzdžiais ir išsikrovusiais automobilių akumuliatoriais.

Milvokio apygardos Teismo medicinos biuras pranešė, kad sekmadienį buvo aptikti dviejų žmonių kūnai su hipotermijos požymiais.

Vienas iš mirusiųjų buvo į šeštą dešimtį įkopęs vyriškis; jo palaikai aptikti gatvėje. Kita šalčių auka buvo 34 metų vyras. Teismo medicinos ekspertai atliko jų skrodimą.

Policija mano, kad nuo šalčio mirė dar vienas vyras, kurio kūnas buvo rastas netoli upės Šiaurės Dakotos valstijos Bismarko mieste.