„Tai – Irano vidaus reikalas. Išreiškiame viltį, kad situacija nesiklostys pagal prievartos ir kraujo praliejimo scenarijų“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Padėtį dar labiau destabilizuoti galintis įsikišimas iš išorės tokioje situacijoje neleistinas“, – pažymima pranešime.

Masiniai protestai ir demonstracijos Irane prieš prastą ekonomikos padėtį prasidėjo ketvirtadienį antrajame pagal dydį šalies mieste Mašhade. Protesto akcijos išplito į kitus didžiuosiuos šalies miestus ir greitai peraugo į protestus prieš islamiškąjį režimą – tūkstančiai žmonių dalyvavo eitynėse ir skandavo „Mirtis diktatoriui“.

Policija sekmadienio vakarą ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis sklaidė nedidelį protestą Enghelabo aikštėje sostinėje Teherane.

Agentūros „Associated Press“ duomenimis, per demonstrantų susirėmimus su policijos pajėgomis žuvo mažiausiai 12 žmonių, sulaikyta daugiau kaip 400 protestuotojų.

Irane atėjo „laikas pokyčiams“, sako Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad Irane atėjo „laikas pokyčiams“ ir kad šios šalies žmonės „alksta“ laisvės.

Šį pareiškimą jis paskelbė Irane jau kelias pastarąsias dienas vykstant žmonių gyvybių nusinešusiems protestams prieš Teherano vyriausybę.

„Iranas nuvilia visais lygmenimis, nepaisant siaubingos sutarties, sudarytos su jais Obamos administracijos“, – savo „Twitter“ žinutėje rašo D. Trumpas. Jus turėjo omenyje šešių galingųjų šalių sutartį su Iranu dėl Teherano branduolinės programos, sudarytą 2015 metais D. Trumpo pirmtako demokrato Baracko Obamos.

„Nuostabūs Irano žmonės daugybę metų patiria represijas. Jie alksta maisto ir laisvės. Ne vien (pažeidinėjamos) žmogaus teisės, bet ir Irano turtas yra plėšiamas. LAIKAS POKYČIAMS!“ – rašė JAV lyderis.

D. Trumpas savo „Twitter“ žinutėmis reiškė tvirtą palaikymą nuo praeito ketvirtadienio Iraną krečiančių protestų dalyvius.

„Pasaulis stebi!“ – perspėjo jis vienoje žinutėje ir pridėjo ištraukų iš rugsėjį savo pasakytos kalbos Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

„Priespaudos režimai negali amžinai tverti, ir ateis diena, kai Irano žmonėms iškils pasirinkimas“, – sakoma vienoje ištraukoje.

Tačiau Irano prezidentas Hassanas Rouhani atšovė, kad JAV lyderis, kurio „visa esybė nusistačiusi prieš Irano valstybę“, neturi „jokios teisės“ solidarizuotis su protestuotojais.

Irano žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad praeitą naktį šalyje per neramumus žuvo 10 žmonių, tad bendras šių protestų aukų skaičius išaugo iki 12.