Vienos Taivano bendrovės išsinuomotas laivas „Lighthouse Winmore“ iš Pietų Korėjos Josu uosto išplukdė apie 600 tonų naftos produktų ir spalio 19 dieną dalį šio krovinio perdavė vienam Šiaurės Korėjos laivui, sakė šaltinis.

Pasak jo, „Lighthouse Winmore“ lapkričio 24 dieną grįžus į Josu, Pietų Korėjos muitinė trumpam sulaikė jį sulaikė ir patikrino.

Taivano bendrovės „Billions Bunker Group Corp“ užsakytas laivas Josu uoste anksčiau lankėsi spalio 11 dieną. Ten jis buvo pakrautas japoniškų perdirbtos naftos produktų ir neva išplaukė į Taivaną.

Tačiau tarptautiniuose vandenyse „Lighthouse Winmore“ savo krovinį perdavė Šiaurės Korėjos laivui „Sam Jong 2“ ir dar trims kitiems Šiaurės Korėjos laivams, sakė pareigūnas.

„Tai tipiškas pavyzdys, kaip Šiaurės Korėja apsukriai apeina JT Saugumo Tarybos sankcijas, naudodamasi nelegaliais tinklais, – žurnalistams sakė pareigūnas. – Apie tokius veiksmus ateity bus pranešta JT Saugumo Tarybos sankcijų komitetui dėl Šiaurės Korėjos.“

Pietų Korėja pasidalino su JAV informacija apie šį neteisėtą sandorį, pridūrė jis.

Laivas „Sam Jong 2“ yra vienas iš keturių Šiaurės Korėjos laivų, kuriems JT Saugumo Taryba ketvirtadienį uždraudė įplaukti į tarptautinius uostus. Sprendimas grindžiamas įtarimais, kad Pchenjanas naudojosi gabenti kroviniams, draudžiamiems sankcijų, paskelbtų Šiaurės Korėjai dėl jos ginklavimosi programų, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatai.

JT Saugumo Taryba Šiaurės Korėją šiais metais tris kartus baudė sankcijomis. Rugpjūčio 5-ąją buvo suvaržyta Pchenjano prieiga prie geležies, anglių ir jūrų gėrybių rinkas; rugsėjo 11-ąją – apribotas šalies tekstilės eksportas ir galimybė įsigyti naftos.

Sankcijos, paskelbtos gruodžio 22 dieną, yra nukreiptos prieš prekybą perdirbtos naftos produktais.

Uždraudė įplaukti į uostus

Tuo metu ketvirtadienį JT ST uždraudė keturiems Šiaurės Korėjos laivams įplaukti į tarptautinius uostus.

Šių priemonių imtasi įtariant, kad tais laivais gabenamos prekės, kurių tiekimą draudžia Pchenjanui taikomos tarptautinės sankcijos, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatai.

Įplaukti į uostus uždrausta keturiems laivams: „Ul Ji Bong 6“, „Rung Ra 2“, „Sam Jong 2“ ir „Rye Song Gang 1“. Jungtinės Valstijos siekė, kad kartu su šiuo draudimu būtų imtasi priemonių ir prieš kitose šalyse registruotus laivus, sakė diplomatai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Tačiau Kinija sutiko tik dėl draudimo keturiems Šiaurės Korėjos laivams. Tai viena priemonių, kuriomis tarptautinė bendrija siekia pažaboti Pchenjano branduolinę ir raketų programas.

Draudimas „patvirtintas tik dėl keturių laivų“, bet ateityje ši procedūra galės būti pritaikyta ir kitų laivų atžvilgiu, sakė vienas diplomatų.

JAV griežtai smerkia prekybą draudžiamomis prekėmis, leidžiančią Šiaurės Korėjai apsirūpinti reikiamomis atsargomis, ir ypač piktinasi, kad tokie kroviniai atviroje jūroje perkeliami iš vienų laivų į kitus.

Draudimas įtariamiems laivams įplaukti į uostus, išskyrus humanitarinius atvejus, apibrėžtus JT Saugumo Tarybos sankcijų komiteto, yra numatytas rugpjūtį priimtoje rezoliucijoje.

JT dar spalio 5 dieną nustatė keturis laivus, „gabenančius draudžiamas prekes“, ir jiems buvo uždrausta įplaukti į uostus, o toks draudimas buvo paskelbtas pirmą kartą per JT istoriją, sakė Hugh Griffithsas iš JT ekspertų komisijos, stebinčios, kaip vykdomos Pchenjanui įvestos sankcijos.

Minėti keturi laivai registruoti Komoruose, Sent Kitse ir Nevyje, Kambodžoje ir Šiaurės Korėjoje. Draudimas buvo paskelbtas už neteisėtą anglių, geležies ir Šiaurės Korėjos sugautos žuvies gabenimą.