Vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ separatistai į neutraliąją zoną atvežė 16 belaisvių, o Ukrainos vyriausybės atstovai – 99 žmones. Tai vienas didžiausių apsikeitimų belaisviais per pastaruosius mėnesius.

Konfliktas Rytų Ukrainoje tarp Rusijos remiamų separatistų ir vyriausybinių pajėgų nuo 2014 metų jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių. 2015 metais pasirašytos paliaubos numato apsikeitimą visais belaisviais, tačiau manoma, kad abi šalys laiko dešimtis, jei ne šimtus, belaisvių, kuriais naudojasi kaip derybų svertais.

Separatistų lyderiai ir Ukrainos vyriausybės atstovas dėl šio apsikeitimo susitarė praėjusią savaitę, tarpininkaujant Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovui. Pagal susitarimą, Ukraina turėtų perduoti 306 belaisvius, o separatistai – 74.

Mainai belaisviais vyko prie kontrolės posto netoli Horlivkos, 40 km į šiaurės rytus nuo separatistų tvirtovės Donecko, nurodė naujienų agentūros AFP reporteris.

Jis sakė matęs pirmąją 15 asmenų grupę, atvežtą autobusu iš Ukrainos kontroliuojamos teritorijos.

Dėl šių mainų prieš pat Naujųjų Metų ir Ortodoksų Kalėdų šventes sutarta per derybas, į kurias buvo įsitraukę ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

„Prezidentas Porošenka asmeniškai koordinavo visą mūsų atitinkamų departamentų darbą“, – prieš pat apsikeitimą sakė parlamentarė Iryna Heraščenko, viena iš Ukrainos taikos derybininkų.

Apsikeitimas belaisviais vyksta laikantis Minsko susitarimų, kuriems tarpininkavo Vokietija ir Prancūzija 2015 metais.

Ankstesni mainai belaisviais tarp Ukrainos ir rusų palaikomų separatistų vyko 2016-ųjų rugsėjį; tada viename kontrolės poste prie Luhansko du Kijevo šalininkai buvo iškeisti į keturis separatistų kovotojus.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas padėjo derėtis dėl dabartinių mainų.

„Tikiuosi, kad šis prasidėjęs procesas bus tęsiamas ir užtikrins tikros ir pastovios taikos įvedimą“, – sakė jis pirmadienį.

Vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos vadovas Aleksandras Zacharčenka padėkojo patriarchui už jo dalyvavimą.

„Daugiau kaip trejus metus buvusieji nelaisvėje galės grįžti namo bažnyčios ir valdžios dėka“, – sakė jis.

Konfliktas Rytų Ukrainoje tarp Rusijos remiamų separatistų ir vyriausybinių pajėgų nuo 2014 metų balandžio, Rusijai aneksavus Krymą kovo mėnesį, jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Virtinė paliaubų leido sumažinti smurto lygį,bet kraujas liejosi ir toliau.

Ukraina ir ją palaikantys Vakarai kaltina Rusiją, kad ši per sieną remia separatistus kariais ir ginklais

Maskva neigia šiuos kaltinimus, nors esama akivaizdžių faktų, kad ji dalyvauja kovose ir atvirai politiškai remia separatistus.

Tuo tarpu, anot „Interfax“, iš Luhansko pranešama, kad mainai jau įvyko,bet du asmenys atsisakė grįžti į Luhanską.

„Iš 75 asmenų du atsisakė grįžti ir lieka Ukrainoje“, – nurodė Olga Kobceva, LLR atstovė Trišalėje kontaktinėje grupėje konfliktui Donbase sureguliuoti. Ji patvirtino, kad į LLR grįžo 73 asmenys.

Luhanskas Kijevui perdavė 16 asmenų, tarp kurių yra ir kariškių, ir civilių.

Formulė „306 už 74“

Kaip pranešama, belaisvių koloną lydi Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) darbuotojai.

„Suformuota kolona su 306 sąrašo asmenimis jau juda lydima TRKK atstovų“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotoja, Ukrainos atstovė Trišalės kontaktinės grupės humanitariniame pogrupyje Iryna Heraščenko.

Ji taip pat nurodė, kad TRKK atstovai galėjo „be jokių kliūčių pabendrauti su tais, kurie bus perduoti dėl mūsų vaikinų išlaisvinimo“.

„TRKK patvirtino, kad galėjo konfidencialiai su visais pabendrauti“, – pridūrė I. Heraščenko.

Apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) Aleksandras Zacharčenka anksčiau paskelbė, kad Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų savavališkai įsteigtų darinių – vadinamųjų „Donecko ir Luhansko liaudies respublikų“ – valdžia apsikeis su Kijevu belaisviais pagal formulę „306 už 74“.

„Buvome susitikę su patriarchu (Maskvos ir visos Rusijos patriarchu Kirilu), apsikeitimas įvyks 13 valandą“, – sakė Donecko separatistų lyderis.

Aleksandras Zacharčenka

Jis pažymėjo, kad šis apsikeitimas bus tik pirmasis žingsnis siekiant apsikeitimo visais belaisviais.

„Apsikeitimas įvyks, jokių kliūčių iš DLR ir Luhansko liaudies respublikos pusės nėra. (Viktoras) Medvedčukas patirtino, kad tai pirmasis etapas, yra daugiau sąrašų“, – sakė A. Zacharečenka, turėdamas galvoje Kijevo specialųjį atstovą.

Anksčiau buvo pranešta, kad apsikeitimas vyks pagal formulę „306 už 74“.

A. Zacharečenka patvirtino, jog bus laikomasi šios formulės.

„Sutarėme dėl šios schemos, pasiūlytos Rusijos Federacijos prezidento ir patriarcho Kirilo“, – sakė DLR lyderis.

Jis pranešė jau pasirašęs įsaką dėl malonės suteikimo ukrainiečių kariškiams, kurie bus iškeisti.

„Ten būta pakeitimų, kažką paleido, kažką įtraukė. Paleido apie 40 žmonių. Šiandien pasirašiau įsaką dėl malonės tiems asmenims, kuriuos ryt iškeisime. Ukraina savo ruožtu pranešė, kad vienas belaisvių yra itin sunkios būklės, reikės greitosios pagalbos automobilio“, – sakė A. Zacharečenka.

Jis padėkojo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovui už tarpininkavimą tariantis dėl apsikeitimo belaisviais. Apsikeitimo procedūrą stebės Ukrainos stačiatikių bažnyčios Maskvos patriarchato atstovai.