Šį pasiūlymą C. Puigdemont'as pateikė kitą dieną po pirmalaikių rinkimų Katalonijoje, per kuriuos separatistai užsitikrino absoliučią daugumą regiono parlamente.

C. Puigdemont'as su žurnalistais kalbėjosi Briuselyje. Į Belgijos sostinę, vengdamas arešto, jis pabėgo Katalonijos parlamentui spalio 27 dieną paskelbus nepriklausomybę. Jei sugrįžtų į Ispaniją, čia C. Puigdemont'o lauktų kaltinimai maišto kurstymu, antivyriausybine veikla ir valstybės lėšų švaistymu.

„Noriu susitikti su ponu M. Rajoy Briuselyje ar bet kurioje kitoje Europos Sąjungos vietoje, išskyrus Ispanijos valstybę – dėl akivaizdžių priežasčių“, – sakė jis.

Ketvirtadienį vykę rinkimai buvo laikomi tiesos akimirka šio turtingo šiaurinio Ispanijos regiono kelyje į nepriklausomybę.

Katalonų pasiryžimas atsiskirti nuo Ispanijos išprovokavo didžiausią per kelis dešimtmečius jo priešpriešą su Madridu ir supurtė Europos Sąjungą, dar neatsigavusią po britų sprendimo trauktis iš Bendrijos.

Katalonijos vyriausybę atleidęs ir parlamentą paleidęs M. Rajoy sušaukė regione pirmalaikius rinkimus, tačiau šis sprendimas nepasiteisino, separatistams užsitikrinus absoliučią daugumą.

Tuo tarpu, M. Rajoy atsisakė priimti šį pasiūlymą. Ispanijos ministras pirmininkas penktadienį atmetė nuversto Katalonijos lyderio C. Puigdemonto raginimą susitikti po katalonų separatistų pergalės regiono parlamento rinkimuose.

„Žmogus, su kuriuo aš turėčiau susitikti, yra tas, kuris laimėjo rinkimus, ir tai yra ponia (Ines) Arrimadas“, – pareiškė M. Rajoy, atsakydamas į vieno žurnalisto klausimą, ar priims C. Puigdemonto kvietimą susitikti.

M. Rajoy paminėjo centristę Ines Arrimadas, kurios Katalonijos nepriklausomybės nepalaikanti partija „Ciudadanos“ laimėjo daugiausiai balsų ketvirtadienio rinkimuose. Tačiau separatistų bloko partijoms bendrai pavyko užsitikrinti absoliučią daugumą.

Ministras pirmininkas perspėjo, kad naujoji Katalonijos vyriausybė turi besąlygiškai gerbti įstatymus.

Šiuo pareiškimu jis priminė, kaip buvusi vyriausybė surengė referendumą dėl regiono nepriklausomybės, ignoruodama Konstitucinio teismo sprendimą.

Katalonijos įstatymų leidėjams po referendumo paskelbus regiono nepriklausomybę, Madridas nušalino C. Puigdemonto vyriausybę ir paleido parlamentą.

Tada M. Rajoy paskelbė ir naujus rinkimus Katalonijoje.

Ispanijos premjeras taip pat sakė, kad yra pasiruošęs pradėti „atvirą, konstruktyvų ir realistinį dialogą“, tačiau „visada tik neperžengiant įstatymo ribų“.