Separatistinės partijos turės nedidelę daugumą parlamente, tačiau partija „Piliečiai“ (Ciudadanos), norinti, kad Katalonija liktų pusiau autonomine Ispanijos dalimi, bus didžiausia partija. Kol kas neaišku, kam bus suteikta teisė suformuoti vyriausybę.

Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančioms partijoms - „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya), Katalonijos kairiųjų respublikonų (ERC) ir „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP) - iš viso turi atitekti 70 vietų, o tai dauguma naujajame parlamente.

„Piliečiai“ tuo tarpu surinko 25,3 proc. balsų ir laimėjo 37 vietas iš 135 vietų. Liaudies partija (PP) laimėjo tik tris vietas, o tai didelis nuosmukis nuo 11 vietų ankstesniame parlamente.

„Tai rezultatas, kurio niekas negali ginčyti. Katalonijos Respublika laimėjo, Ispanijos valstybė buvo sutriuškinta. Rajoy'us ir jo sąjungininkai pralaimėjo“, - C. Puigdemontas sakė per televiziją transliuotoje kalboje.

Remiantis pranešimais, rinkėjų aktyvumas buvo aukštesnis nei 80 proc.

Ispanijos ministras pirmininkas Marianas Rajoy'us vylėsi, kad rinkimai padės atkurti stabilumą, bet atrodo, kad Ispanijoje išliks politinė sumaištis. Partijos „Piliečiai“ lyderė Ines Arrimadas teigė, kad rinkimai buvo pergalingi jos partijai. Anot politikės, koalicijos suformavimas bus sudėtingas, „bet mes bandysime“ - sakė ji.

Iki referendumo turtingą Katalonijos regioną Ispanijos šiaurės rytuose valdė C. Puigdemonto vadovaujama vyriausybė. Po spalio 1 dieną surengto referendumo dėl nepriklausomybės ir nepriklausomybės paskelbimo Ispanija įvedė regione tiesioginį valdymą, nušalino Katalonijos vyriausybę ir sušaukė pirmalaikius regiono rinkimus. C. Puigdemontas ir keturi kiti buvę jo ministrai pabėgo į Briuselį, keliems kitiems buvusiems ministrams buvo paskirtas kardomasis kalinimas.

„Keistas jausmas. Laimėjome daugumą vietų, bet pralaimėjome balsų atžvilgiu“, – paskelbus rezultatus naujienų agentūrai AFP sakė 26 metų gydytojas Franas Roblesas, separatistų šalininkas.

„Tai gerai atspindi tikrovę, kad Katalonija yra politiškai susiskaldžiusi“, – pridūrė jis.

Trys separatistų stovyklos partijos Katalonijai vadovaus turėdamos 70 mandatų daugumą, bet turės dviem deputatais mažiau nei po ankstesnių rinkimų.

Vis dėlto išlieka tikimybė, kad šioms partijoms nepavyks susitarti artimiausiais mėnesiais dirbti drauge.

Tiek palaikantiems nepriklausomybės idėją, tiek jai nepritariantiems katalonams rinkimų diena tapo tiesos akimirka po ištisas savaites tvyrojusios įtampos ir protestų, nematytų nuo demokratijos atkūrimo 1975-aisiais, kai mirė diktatorius Francisco Franco.

„Tai yra rezultatas, kurio niekas negali užginčyti“, – pareiškė separatistų pergalės nudžiugintas buvęs Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas (Karlesas Pudždemonas), šiuo metu pasitraukęs į Belgiją.

„Ispanijos valstybė buvo sutriuškinta. (Premjeras Mariano) Rajoy ir jo sąjungininkai pralaimėjo“, – sakė jis reporteriams.

Rajoy sutriuškinimas

Ispanijos centrinė vyriausybė sušaukė pirmalaikius regiono valdžios rinkimus Katalonijoje po beprecedenčio žingsnio atimti iš šio turtingo regiono autonomiją. Taip Madridas sureagavo į Katalonijos parlamento spalio 27 dienos sprendimą paskelbti nepriklausomybę, sukrėtusį visą Europą, dar neatsigavusią nuo „Brexit“.

Pavojuje atsidūrė regiono ekonomika: smarkiai nukentėjo turizmo sektorius, o daugiau kaip 3 100 kompanijų, įskaitant didžiausius bankus, komunalinių paslaugų teikėjus ir draudikus, po referendumo jau iškėlė savo centrines būstines iš Katalonijos.

Katalonija nepriklausomybę paskelbė praėjus kelioms savaitėms nuo spalio 1-osios referendumo, aptemdyto policijos smurto.

M. Rajoy ir jo konservatyvių pažiūrų vyriausybė bandė susidoroti su katalonų nepriklausomybės judėjimu, kol šis neįgijo pagreičio, todėl paleido regiono parlamentą ir atstatydino ministrų kabinetą.

Be to, kai kuriems nuverstiems lyderiams buvo pateikti kaltinimai antivyriausybine veikla, maišto kurstymu ir valstybės lėšų švaistymu.

Į Belgiją pabėgęs C. Puigdemont'as bandė ten suburti tarptautinę paramą katalonų separatistams, tačiau į Ispaniją jis dar negrįžta, nes būtų ten suimtas.

Jo sąrašas „Junts per Catalunya“ („Kartu už Kataloniją“) ketvirtadienio rinkimuose pasirodė geriausiai iš trijų separatistinių partijų. Šis rezultatas buvo nemažas sukrėtimas M. Rajoy vyriausybei.