Jokių oficialių rezultatų kol kas neskelbiama ir neaišku, ar galutiniai rezultatai sutaps su dienraščio „La Vanguardia“ skelbiamos apklausos rezultatais.

Tačiau, jei jie pasitvirtintų, tokia rezultatų projekcija atverstų naują, neaiškų didžiausios pastarųjų dešimtmečių Ispanijos politinės krizės puslapį ir priverstų suabejoti šalies premjero Mariano Rajoy'aus gebėjimu ją suvaldyti. Ši krizė jau padarė nemenkos žalos Ispanijos ekonomikai ir paskatino dalį verslo iškelti savo būstines iš Katalonijos.

Apklausos duomenimis, separatistų partijos turėtų gauti nuo 67 iki 71 vietos 135 vietų asamblėjoje. Junionistų blokas gali tikėtis nuo 55 iki 62 vietų, o vietinė prieš griežtą taupymo politiką pasisakančios partijos „Podemos“ atšaka - vos 7 ar 8 vietų.

Galima teigti, kad šie rinkimai tapo savotišku referendumu, kuriame tikimasi išsiaiškinti, kokį palaikymą šiuo metu turi judėjimas už regiono nepriklausomybę. To prireikė, kai po neteisėto spalio 1 dienos referendumo dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos ir vėliau vienašališkai paskelbtos nepriklausomybės, M. Rajoy'us paleido regiono vyriausybę.

Panašu, kad premilinarūs rezultatai, paskelbti suskaičiavus apie 40 proc. rinkėjų balsų, patvirtino anksčiau pasirodžiusios balsavusiųjų apklausos rezultatus. Galutinių rezultatų tikimasi sulaukti naktį į penktadienį, apie 1 val. Lietuvos laiku.

Skelbiamais duomenimis, separatistinių pažiūrų partijos turėtų gauti 71 iš 135 vietų asamblėjoje. Junionistų blokas gali tikėtis 56 vietų, o vietinė prieš griežtą taupymo politiką pasisakančios partijos „Podemos“ atšaka - 8 vietų.

Ketvirtadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo rekordinis skaičius rinkėjų - daugiau kaip 83 proc.

Pirmųjų oficialių dalinių rezultatų laukiama apie 23 val. Lietuvos laiku, galutinių - penktadienį paryčiais.