Antras turtingiausias Ukrainos žmogus I. Kolomoiskis, kurio turtas, pasak „Forbes“ 2016-ųjų reitingo, vertinamas 1,3 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų), buvo didžiausio šalies banko „PrivatBank“ savininkas.

Praėjusių metų gruodį šis bankas buvo nacionalizuotas, kai pareigūnai I. Kolomoiskį ir kitus banko savininkus apkaltino teikus blogas paskolas savo draugams ir neįvykdžius reikalavimo padidinti kapitalą.

„Ukrainos finansų ministerija sveikina Anglijos Aukštojo teismo nutartį visame pasaulyje įšaldyti I. Kolomoiskio ir (Henadijaus) Boholiubovo bei dar šešių jiems priklausančių ar kontroliuojamų kompanijų sąskaitas“, – ketvirtadienį pranešime nurodė ministerija.

„Valstybė jau išleido beveik 140 mlrd. grivinų (4,2 mlrd. eurų) rekapitalizuoti „PrivatBank“, kad padengtų nuostolius, kilusius dėl iš banko išimtų pinigų ir prieš nacionalizaciją išduotų blogai apsaugotų paskolų“, – teigiama pranešime.

„Tie 140 mlrd. grivinų yra kiekvieno Ukrainos piliečio, kiekvieno Ukrainos mokesčių mokėtojo pinigai, ir šios lėšos privalo būti sugrąžintos į valstybės biudžetą“, – priduriama jame.

Vėlų trečiadienį „PrivatBank“, kuriame savo pinigus laiko daugiau kaip trečdalis Ukrainos gyventojų, ir kurio nacionalizavimui pritarė Vakarai, nurodė, kad Londono Aukštajame teisme pradėjo teisinį procesą prieš buvusius banko savininkus I. Kolomoiskį ir H. Boholiubovą.

„Nutartis dėl sąskaitų įšaldymo buvo priimta remiantis teismui pateiktais detaliais įrodymais, kad I. Kolomoiskis ir H. Boholiubovas per tam tikrą seriją nesąžiningų operacijų išėmė iš banko beveik 2 mlrd. dolerių (1,7 mlrd. eurų)“, – nurodė banko atstovai.

„PrivatBank“ pridūrė, kad per teismą buvo siekiama atgauti per 2,5 mlrd. dolerių (2,1 mlrd. eurų).

Banko nacionalizavimui priešinęsis I. Kolomoiskis savo ruožtu pabrėžė, kad šis teismo sprendimas tėra laikina priemonė.

„Tai yra laikinas (sąskaitų) areštas, (galiosiantis) kol vyks teismas“, – sakė jis vietos žiniasklaidai.