Senato užsienio reikalų komiteto vadovas Bobas Corkeris pasveikino D. Trumpo administracijos sprendimą.

„Man malonu, kad ši administracija pritarė gynybinės letalinės ginkluotės pardavimui Ukrainai, – sakė senatorius savo pareiškime „The Washington Post“. – Šį sprendimą palaikė Kongresas prieš trejus metus įsigaliojusiu įstatymu. Jis atspindi mūsų šalies ilgalaikius įsipareigojimus Ukrainai tebesitęsiančios Rusijos agresijos akivaizdoje.“

Tuo metu JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert pareiškė, kad Valstybės departamentas gruodžio 13 dieną pranešė Kongresui patvirtinęs eksporto licenciją, leidžiančią Ukrainai įsigyti kai kurių rūšių letalinės ginkluotės ir pėstininkų ginklų iš JAV gamintojų, pranešė CNN.

„Tačiau JAV vyriausybė neparduoda šių ginklų Ukrainos vyriausybei“, – sakė ji.

Rusija savo ruožtu pareiškė esanti nusivylusi Vašingtono sprendimu tiekti Ukrainai letalinę ginkluotę.

„Esame itin nusivylę dėl informacijos, kad Vašingtonas neįvardytam ginklų gamintojui suteikė licenciją tiekti Kijevui didelio kalibro snaiperių šautuvus“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Vašingtone pirmąkart paviešino ginklų perdavimo Ukrainai faktą, nors, kaip neseniai paaiškėjo, amerikiečių kompanija „Electronic USA“ jau nuo balandžio siunčia ten rankinius granatsvaidžius“, – sakė ji.

„Faktas, kad ginkluotė formaliai perduodama ne vyriausybės, o naudojant komercinius kontaktus, nieko nekeičia. Tai tik priedanga, mėginimas pakeisti įspūdį“, – teigė M. Zacharova.

DELFI primena, kad gruodžio 13 d. skelbta, kad JAV prezidentas D. Trumpas pasirašė JAV 2018 metų gynybos biudžetą, kuriame numatoma skirti 350 mln. dolerių (297,5 mln. eurų) Ukrainai, pranešė radijas „Amerikos balsas“ (Voice of America).

„Pirmą kartą įstatymų leidžiamuoju lygiu siūloma skirti Ukrainai tokias gynybos priemones: priešlėktuvinės gynybos ir situacijos ant vandens stebėjimo radiolokacines priemones, karinio laivyno priešminines priemones, priekrantės laivyno ir pakrančių apsaugos laivus“, – sakoma pranešime.

Įstatymu leidžiama suteikti Ukrainai letalios gynybinio pobūdžio ginkluotės ir reikšmingai išplečiami JAV paramos Ukrainai parametrai saugumo ir gynybos srityse.

Į dokumentą įtrauktos nuostatos, sudarančios sąlygas JAV gynybos biudžeto lėšas naudoti sužeistų Ukrainos kariškių reabilitacijos JAV medicinos įstaigose reikmėms, šios srities ukrainiečių medikų mokymui ir parengimui, taip pat Ukrainos karinių oro pajėgų ir karinio laivyno pajėgumų didinimui.

Dokumente taip pat numatytos atsako į Rusijos agresiją priemonės, pavyzdžiui, pratęsiami suvaržymai bendradarbiauti su Kremliumi karybos srityje ir numatytos priemonės prieš veiksmus, kuriais siekiama pripažinti Rusijos valdžią aneksuotame Kryme.

D. Trumpo pasirašytame įstatyme numatomi 700 mlrd. dolerių (595 mlrd. eurų) asignavimai JAV gynybai.

Anksčiau JAV Kongresas parėmė prezidento raginimą stiprinti šalies ginkluotąsias pajėgas ir priėmė kompromisinį įstatymo projektą dėl Pentagono išlaidų.

„Šiandien, pasirašydami šį gynybos įstatymą, spartiname visiško Amerikos karinės galios atkūrimo procesą, - sakė D. Trumpas. - Šis įstatymas padės didinti parengtį, išplės mūsų modernizuotas mūsų pajėgas – ir jas modernizuos, taip pat padės aprūpinti mūsų karius priemonėmis, kurių jiems reikia, kad kovotų ir laimėtų. Mes kovosime ir laimėsime.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)