Arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa, Lotynų Jeruzalės patriarchato apaštalinis administratorius, sakė, kad „dešimtys“ minėto pareiškimo ir po jo įsiplieskusių susirėmimų išgąsdintų grupių atsisakė planuotų kelionių į Jeruzalę.

Jis pridūrė, kad Jeruzalės krikščionių bažnyčių vadovai sunkiai priims oficialų JAV viceprezidento Mike'o Pence'o prašymą sausį susitikti šio miesto šventose krikščionių vietose, ir paragino jį „daugiau pasiklausyti“ kitų krikščionių.

„Žinoma, dėl to Jeruzalėje kilo įtampa ir nukrypo dėmesys nuo Kalėdų“, – sakė P. Pizzaballa apie gruodžio 6-ąją D. Trumpo paskelbtą sprendimą.

„Šiek tiek įtampos esama ir Jeruzalėje bei Betliejuje. Išgąsdinta daugybė žmonių, taigi turime mažiau (atvykstančių) žmonių nei tikėjomės“, – pridūrė jis.

Visgi arkivyskupas pabrėžė, kad Kalėdų šventės tai nesužlugdys.

JAV prezidentas oficialiai pripažino Jeruzalę žydų valstybės sostine, ir nutraukė septynis dešimtmečius vykdytą politiką neskelbti aiškios pozicijos dėl šio miesto, kurį savinasi ir izraeliečiai, ir palestiniečiai.

Šis sprendimas išprovokavo palestiniečių protestus ir raginimus pradėti naują intifadą (sukilimą) prieš žydų valstybę.

P. Pizzaballa, aukščiausio rango Romos katalikų pareigūnas Artimuosiuose Rytuose, sakė, kad Bažnyčia priešinasi „vienašališkiems“ sprendimams dėl Jeruzalės ateities.

M. Pence'as turėjo lankytis Jeruzalėje šią savaitę, bet atidėjo savo vizitą iki kito mėnesio. JAV viceprezidentas aiškino, kad taip nuspręsta dėl itin svarbių balsavimų Kongrese.

Regiono krikščionių lyderiai yra sakę, kad dėl D. Trumpo sprendimo nebenori susitikti su evangeliku M. Pence'u.

Paklaustas, ar JAV viceprezidentas gali apsilankyti Kristaus Kapo bazilikoje, kuri pastatyta toje vietoje, kur, kaip tikima, buvo nukryžiuotas Jėzus, ir kitose šventose krikščionių vietose Jeruzalės, P. Pizzaballa sakė, kad kiltų „problemų“, jei jis norėtų ten atvykti savo oficialaus vizito metu.

„Negalime pasakyti „ne“ piligrimams; esame religingi, negalime niekam sakyti „ne“, net jei jis ir būtų didžiausias nusidėjėlis pasaulyje“, – teigė jis.

Tačiau jei M. Pence'as paprašytų ten apsilankyti per oficialų vizitą, „kartais negalime pamiršti politinių pasekmių ar politinių aspektų“, pridūrė jis, bet nedetalizavo.

Pasak P. Pizzaballos, JAV viceprezidentas turėtų „daugiau klausytis; niekas nėra monopolizavęs Jėzaus, net ir evangelikai“.