Vyriausybės 2018 m. biudžete prognozuojamos 978 mlrd. rialų išlaidos ir 783 mlrd. rialų pajamos.

Saudo Arabijos karalius Salmanas patvirtino naująjį biudžetą antradienį, pažymėdamas, kad jis „didžiausias per visą karalystės istoriją“.

Susidurianti su nuolatiniu biudžeto deficitu, didžiausia pasaulio naftos eksportuotoja pradėjo ambicingą reformų programą, siekdama apriboti išlaidas ir sumažinti savo priklausomumą nuo naftos.

Kaip rodo pirmadienį paskelbti Finansų ministerijos duomenys, šalies biudžeto deficitas per pirmus devynis 2017 metų mėnesius siekė 32,4 mlrd. JAV dolerių - tik 61 proc. visų metų prognozuojamo deficito (52,8 mlrd. dolerių). Tam daugiausia įtakos turėjo padidėjusios pajamos iš naftos po to, kai Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir karteliui nepriklausančios naftos gamintojos apribojo gavybos apimtis. Įplaukos iš naftos šoktelėjo 33 proc., iki 82 mlrd. JAV dolerių, nes naftos kainos viršijo 60 dolerių už barelį ribą.

Pajamos, gaunamos ne iš naftos sektoriaus, padidėjo 6 proc,. iki 38,1 mlrd. JAV dolerių, nors trečią metų ketvirtį šis rodiklis pašoko 80 proc., įvedus akcizą cigaretėmis, energetiniams ir gaiviesiems gėrimams.

Pagal Rijado vykdomą reformų programą, jau sumažintos degalams skiriamos subsidijos, valdžiai mėginant apriboti išlaidas.

Siekdama toliau didinti pajamas, karalystė planuoja įvesti 5 proc. pridėtinės vertės (VAT) mokestį nuo kitų metų.