Anot pareigūnų, lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“, kurį pastatyti kainavo apie 3 mlrd. svarų (3,4 mlrd. eurų), „remontas planuojamas“ pietiniame Portsmuto uostamiestyje.

Britų gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas antradienį sakė, kad už laivo remontą bus mokama ne iš mokesčių mokėtojų pinigų, nes už tai atsakingi lėktuvnešį pastatę kontraktininkai.

Karališkojo laivyno pranešime sakoma, kad ši problema netrukdys laivui plaukioti ir nesujauks vykstančios didelio masto jūrų bandymų programos.

Anksčiau šį mėnesį Britanijos karalienė Elžbieta II dalyvavo lėktuvnešio perdavimo laivynui ceremonijoje. 65 tūkst. tonų talpos lėktuvnešis „HMS Queen Elizabeth“ buvo pavadintas karalienės garbei.

Iškilmingo renginio metu karalienė kalbėjo, tad tai „didžiausias ir galingiausias“ iš visų laivų, kurie kada nors plaukiojo su britų karališkojo laivyno vėliava.

Lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“ ir jam giminingo laivo „HMS Prince of Wales“ statybos užtruko aštuonerius metus. Skelbiama, kad šis projektas – dalis 6 mlrd. svarų vertinamos gynybos programos. Skirtingi laivų statybos etapai vyko net šešiose laivų statyklose visoje Didžiojoje Britanijoje.

Laivo ilgis – 280 metrų, o per dieną jis gali nuplaukti apie 800 kilometrų. Iškilminga ceremonija surengta Portsmute, kur laivas atplaukė rugpjūtį po du mėnesius trukusios kelionės iš Škotijos „Rosyth“ laivų statyklos.

Nors kol kas šis laivas dar negali gabenti lėktuvų, tačiau skrydžių bandymai turėtų prasidėti jau kitais metais.

Birželio pabaigoje Rusoja ir Didžioji Britanija apsikeitė nemaloniais pareiškimais dėl lėktuvnešių.

Rusija tuomet pasišaipė iš Didžiosios Britanijos naujutėlaičio lėktuvnešio „HMS Elizabeth II“ ir pareiškė, kad šis laivas Maskvos pajėgoms visų pirma yra „patogus taikinys“.

Rusijos gynybos ministerija pasmerkė britų gynybos sekretoriaus Michaelo Fallono „arogantiškus“ komentarus, kad Maskvos turimas vienintelis lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ yra „iškleręs“ ir kad rusai į naująjį Jungtinės Karalystės laivą žvelgs „truputį pavydėdami“.

M. Fallono komentarai „rodo aiškų žinių apie karinį laivyną stygių“, buvo rašoma ministerijos atstovo Igorio Konašenkovo pranešime.

„Kitaip negu „Admiral Kuznecov“, apginkluoto priešlėktuvinėmis ir kovos su povandeniniais laivais raketomis, o ypač priešlaivinėmis raketomis „Granit“, Britanijos lėktuvnešis yra ne kas kita, tik patogus didelis jūrinis taikinys“, – pridūrė jis.

„Dėl Britanijos karališkojo laivyno interesų atviroje jūroje nevertėtų demonstruoti savo lėktuvnešio „grožio“ arčiau nei už kelių šimtų mylių nuo jo „tolimo giminaičio“, – sakė I. Konašenkovas, turėdamas galvoje „Admiral Kuznecov“.

280 metrų ilgio ir 65 tūkst. tonų vandentalpos „HMS Queen Elizabeth“ yra didžiausias ir galingiausias kada nors Karališkajam laivynui pastatytas laivas.

Naujasis lėktuvnešis kainavo 3 mlrd. svarų (3,4 mlrd. eurų). Sovietų Sąjungoje pastatytas „Admiral Kuznecov“ dalyvavo Maskvoje vykdomoje bombardavimo kampanijoje, remiant Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgas, bet per tą misiją laivą ištiko keli didelio atgarsio sulaukę nepatogūs incidentai.

Laivas bus modernizuotas pagal brangiai kainuosiančią programą šiauriniame Murmansko uoste. 2014 metais įsiplieskus konfliktui Ukrainoje buvusių Šaltojo karo laikų priešininkių Rusijos ir Britanijos ryšiai pašlijo labiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius.