Procesas pradedamas jau trečią kartą, nes du ankstesnius kartus nuo bylos nagrinėjimo nusišalino magistrato teisėjos.

53 metų D. Caruana Galizia žuvo per automobilio sprogdinimą spalio 16 dieną.

Šis nužudymas sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo, o pačioje Maltoje paskatino aštrias diskusijas, ar ekonominis pakilimas ir jį lydėjęs organizuoto nusikalstamumo bei pinigų plovimo suklestėjimas nepavertė šios vos 430 tūkst. gyventojų turinčios idiliškos Viduržemio jūros salos korupcijos kloaka.

Žurnalistės nužudymo organizavimu kaltinami broliai George'as ir Alfredas Degiorgio, atitinkamai 55 ir 53 metų amžiaus, bei 55 metų Vincentas Muscatas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus.

Dėl populiaraus tinklaraščio, kuriame demaskuodavo korupcijos atvejus, D. Caruana Galizia buvo viena garsiausių viešų figūrų šioje mažoje, bet ekonomiškai klestinčioje valstybėje.

Jos nužudymu kaltinamų vyrų teismo procesą antrą kartą teko atidėti, kai magistrato teisėja Charmaine Galea pareiškė, kad tinklaraštininkė rašė apie jos paskyrimą teisėja, todėl ji turi nusišalinti nuo bylos nagrinėjimo.

Praėjusią savaitę kita teisėja Donatella Frendo Dimech taip pat atsisakė nagrinėti bylą, nurodžiusi, jog lankė mokyklą su viena iš D. Caruanos Galizios seserų,

Dabar nagrinėti bylą paskirtas teisėja Claire Stafrace Zammit.

Maltoje yra tik 22 magistratai ir dar 22 teisėjai. Visas baudžiamąsias bylas žemesnės instancijos teismuose nagrinėja magistratai, tačiau jie negali skirti ilgesnių nei 12 metų įkalinimo bausmių.

Dėl šios priežasties po įrodymų vertinimo stadijos bylos perduodamos toliau nagrinėti aukštesnės instancijos teismams – teisėjui arba prisiekusiesiems, kaip pasirenka kaltinamasis.

Turint galvoje Maltos, mažiausios Europos Sąjungos valstybės, gyventojų skaičių, esama tikimybės, kad su byla susijusius asmenis gali sieti kažkokie ryšiai.

Trys minėti vyrai kaltinami pagaminę bombą, nužudę žurnalistę, dalyvavę organizuotų nusikaltėlių veikloje ir turėję sprogmenų.