Savaitgalį „The New York Times“ ir „Politico“ paskelbtuose naujienų pranešimuose buvo teigiama, kad Pažangi kosmoso grėsmių identifikavimo programa („Advanced Aviation Threat Identification Program“) iš esmės buvo inicijuota tuometinio daugumos Senate lyderio Harry Reido, senatoriaus iš Nevados, nurodymu.

Jis, kaip buvo skelbta, pasikalbėjęs su artimu savo bičiuliu, orlaivių ir erdvėlaivių srityje besispecializuojančios įmonės savininku, politinių akcijų rėmėju, tikėjusiu, kaip pats sakė, ateivių egzistavimu, padėjo išrūpinti programos finansavimą.

Sprendimą atsistatydinti iš JAV gynybos departamente užimamų pareigų L. Elizondo, kaip pats sakė leidiniui „The New York Times“, priėmė protestuodamas prieš programą gaubiantį perdėtą slaptumą, taip pat dėl 2012 metais, kai liovėsi finansavimas, jos atžvilgiu kilusio priešiškumo.

Vakar L. Elizondo pasakė negalintis kalbėti vyriausybės vardu, tačiau akivaizdžiai davė suprasti buvus tam tikrų įrodymų, neleidusių atmesti tikimybės, kad ateivių orlaivis buvo apsilankęs Žemėje.

„Šie orlaiviai <...> išsiskiria tokiomis charakteristikomis, kurios nebūdingos nei JAV, nei kokiai nors kitai užsienio valstybei priklausančiam inventoriui, su kokiu kada nors teko susidurti“, – sakė L. Elizondo, kalbėdamas apie tada tirtus objektus.

Pasak jo, vykdant programą buvo siekiama išsiaiškinti, kas buvo tuo metu matyti objektai. Tyrimų išvados buvo grindžiamos įrangos arba liudininkų parodymais. Identifikavus objektus reikėjo nustatyti, ar konkreti informacija gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.
„Išsiaiškinome tikrai daug“, – sakė L. Elizondo.

Buvęs Pentagono pareigūnas tikino, kad pavyko identifikuoti „nenormalius“ orlaivius, kurių savybės „iš pažiūros neigė aerodinamikos dėsnius“.

„Daiktai be jokių akivaizdžių ryšių su skrydžių tarnybomis, be jokių akivaizdžių varomųjų mechanizmų, be to, manevruojantys taip, kad galima spėti apie daug didesnį manevringumą, nepaklūstantį, sakyčiau, žmogų arba bet kurią kitą biologinę būtybę veikiančioms gravitacijos jėgoms“, – sakė L. Elizondo.

Į „The Times“ publikaciją, skirtą vyriausybiniam NSO tyrimui, buvo įtraukti du vaizdo įrašai, kuriuose du pilotai užsimena apie matytus paslaptingus objektus. Vienas iš pilotų – į atsargą išėjęs kapitonas Davidas Fravoras – kalbėdamas su CNN patikino, kad 2004 metais matė staigiai manevruojantį ir skrydžio metu kryptį keičiantį objektą, panašų į maždaug 12 metrų ilgio „Tic Tac“ žirnelį.

Ryan Alexander iš stebėjimo ir kontrolės organizacijos „Taxpayers for Common Sense“ pareiškė, kad programa jai kelia nerimą: tai, apie ką buvo kalbėta per CNN laidą „The Situation Room“, ji prilygino bergždžiam pinigų švaistymui.

„Skirti 22 mln. JAV dolerių (18,6 mln. eurų) NSO tyrimui, be jokio abejo, yra beprotybė, – sakė R. Alexander. – Pilotai matė ir matys objektus, kurių nesugebės identifikuoti, ir mums, ko gero, derėtų juos paanalizuoti. Vis dėlto vadinti juos NSO, be to, imtis NSO tyrimų tikrai nėra šiuo metu aktualiausia su nacionaliniu saugumu susijusi užduotis.“

D. Fravoras, savo ruožtu, užsiminė, kad programai skirti pinigai buvo lašas jūroje, palyginti su pusę trilijono dolerių viršijančiu karinėms pajėgoms prie metus skiriamu biudžetu.

Remiantis „Politico“ skelbiama informacija, iš pareigų Gynybos departamente pasitraukęs L. Elizondo pradėjo dirbti „To the Stars Academy of Arts and Sciences“ – įmone, kurios vienas iš įkūrėjų – buvęs „Blink-182“ muzikantas Tomas DeLonge‘as.

Savo misija organizacijos iniciatoriai laiko problemų, susijusių su vyriausybę gaubiančiu slaptumu ir neatpažintais objektais, nagrinėjimą. Pirmadienį H. Reidas ir toliau gynė nūnai aptariamą programą.

„Didžiuojuosi galėjęs prisidėti prie šios programos – novatoriški tyrimai kalba patys už save“, – teigiama pranešime. Kiek toliau tvirtinama, kad vykdant tą dvišaliu principu finansuotą programą buvo iškelta tam tikrų klausimų. „Suteikti rimtiems moksliniams klausimams politinį pobūdį yra kvaila ir neracionalu“, – konstatuoja H. Reidas.