Tie duomenys praėjusią savaitę buvo paskelbti laikraščio „Helsingin Sanomat“ straipsnyje „Slapta Suomijos vieta“.

Pasak leidinio, slaptoji tarnyba, įsikūrusi vidurio Suomijos Tikakoskio mieste, be kita ko, gali kontroliuoti interneto srautą.

Dėl nutekintų duomenų buvo pradėta baudžiamoji byla. Incidentas įvyko šaliai besiruošiant priimti naujus įstatymus dėl žvalgybinės veiklos. Naujuose teisės aktuose bus smarkiai išplėstos žvalgybos tarnybų teisės bei įgaliojimai.

„Tai yra rimtas atvejis. Mūsų įstatymai tokiais klausimais yra gana konkretūs: duomenų perdavimas ir atskleidimas – nusikalstama veika“, – pabrėžė J. Sipila.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto taip pat pareiškė, kad slapta medžiaga tam laikraščiui buvo perduota neteisėtai.

„Ypač slaptų dokumentų atskleidimas – rizika mūsų saugumui ir to pasekmės gali būti rimtos“, – teigė valstybės vadovas.

„Helsingin Sanomat“ savo sprendimą atskleisti slaptų duomenų apie Radioelektroninės žvalgybos centrą argumentavo požiūriu, kad piliečiams reikia žinoti, kas vyksta, o žiniasklaida savo ruožtu privalo apie tai informuoti.

Šis įvykis išprovokavo audringas diskusijas tiek Suomijoje, tiek užsienyje.

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto pareiškė, kad slapta medžiaga laikraščiui buvo perduota neteisėtai.

„Ypač slaptų dokumentų paskelbimas kelia grėsmę mūsų saugumui, to padariniai gali būti skaudūs“, - sakė valstybės vadovas.

Gruodžio 17 d. Suomijos policija atliko kratą žurnalistės Lauros Halminen – vienos iš straipsnio autorių – namuose. Prieš ateinant policijai žurnalistė, pasak jos pačios, plaktuku sudaužė savo kompiuterio kietąjį diską, kad galutinai sunaikintų jame esančią informaciją ir tokiu būdu apsaugotų paviešintos informacijos šaltinį. Iš kompiuterio pradėjo veržtis dūmai, todėl buvo iškviesti ugniagesiai.

Iš L. Halminen buvo paimtas asmeninis ir darbinis telefonai, kompiuteris, planšetinis kompiuteris ir kelios atminties kortelės. Kaip kratos priežastį policija nurodė įtarimus slaptos informacijos, susijusios su nacionaliniu saugumu, atskleidimu. Pasak leidinio redaktoriaus, žurnalistei nebuvo pateiktas joks kratos orderis.