„Gynybos ministras paprašė jo trauktis. Tai politinis sprendimas“, – agentūrai AFP sakė savo tapatybės nenorėjęs atskleisti laivyno atstovas, pranešęs apie admirolo Marcelo Sruro atleidimą.

Admirolas yra jau penktas aukšto rango pareigūnas, netekęs posto dėl povandeninio laivo „ARA San Juan“ dingimo. Šaltiniai kariuomenėje teigia, kad prezidentas Mauricio Macri nori pakeisti visą laivyno vadovybę.

Vyriausybė taip pat steigia specialų komitetą vidiniam tyrimui, kuriam vadovaus atsargos kapitonas Jorge Bergallo – dingusio povandeninio laivo antrojo vado Jorge Ignacio Bergallo tėvas, valstybinei naujienų agentūrai „Telam“ sakė šaltiniai vyriausybėje.

Tarptautinės paieškos metu vis dar nepavyksta rasti dingusio povandeninio laivo, kuriame buvo 43 vyrai ir viena moteris. Manoma, kad visi jie žuvo.

Tačiau dingusiųjų šeimos spaudžia vyriausybę tęsti paiešką, kuri oficialiai dar nėra nutraukta. Kai kurie artimieji teigia, kad laivynas slepia informaciją ir ragina atlikti parlamentinį tyrimą. Penktadienį artimieji protestavo prie Mar del Platos bazės, kurioje bazavosi dingęs povandeninis laivas, ir Buenos Airėse. Daugiausia artimieji piktinosi trisdešimties metų senumo laivo būkle bei laivyno atsargumu paieškos operacijos pradžioje.

Argentinos laivynas smarkiai kritikuojamas dėl to, kaip buvo vykdoma paieškos operacija po lapkričio16 dienos, kai buvo gauti pirmi signalai apie laivo dingimą. Tik po kelių dienų laivyno atstovai pripažino, kad laivas paskutinio ryšio metu pranešė apie baterijų gedimą. Ir tik po dešimties dienų laivynas patvirtino, kad laive įvyko sprogimas – anot ekspertų, dėl baterijų gedimo.

Šeštadienį povandeninio laivo „ARA San Juan“ dingimo rajone paieškas tęsė britų okeanografinis laivas ir vienas argentiniečių laivas, naudodami sonarinę įrangą. Tačiau intensyviausiu paieškos laiku dalyvavo laivų ir lėktuvų iš daugiau nei dešimties šalių.

„ARA San Juan“ – vienas iš trijų Argentinos turimų povandeninių laivų.

Argentinos šelfo krašte gylis gali svyruoti nuo 200 iki daugiau nei 3000 metrų. Ekspertai pažymi, kad povandenis laivas pradėtų irti nusileidęs žemiau 600 metrų gylio.

DELFI primena, kad dingusio Argentinos povandeninio laivo įgula savo paskutiniame raporte pranešė apie gaisrą, kilusį į vidų prasiskverbus jūros vandeniui ir sukėlus elektros sistemos trumpąjį jungimą, pirmadienį paskelbė viena televizija.

Ryšys su povandeniniu laivu „ARA San Juan“ ir jo 44 narių įgula paskutinį kartą buvo užmegztas lapkričio 15-ąją. Jo paieškose Atlanto vandenyno pietinėje dalyje dalyvauja 15 šalių.

Dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas praneše, kad jūros vandens į vidų pateko per vėdinimo sistemą ir kad jis sukėlė akumuliatorių trumpąjį jungimą bei gaisrą. Ši informacija buvo pateikta žinutės, paskelbtos televizijos A24, tekste.

„San Juan“ paieškos vyksta 35 spinduliu nuo vėliausios žinomos laivo buvimo vietos, maždaug už 400 km nuo Argentinos krantų. Manoma, kad laivas nuskendo dėl viduje įvykusio sprogimo.

„Deja, iki šiol neradome ir neaptikome povandeninio laivo „San Juan“, – lapkričio 27 d. Buenos Airėse sakė karinių jūrų pajėgų atstovas Enrique Balbi.

Kalbėdamasis su žurnalistais jis patvirtino, kad „San Juan“ kapitonas informavo, jog laivui plaukiant akumuliatorių krovimo režimu vandens pateko per šnorkelį – įrenginį, kuriuo oras patenka į negiliai pasinėrusį laivą.

Pasak E. Balbi, vanduo vėdinimo sistema nutekėjo į laivo pirmagalį ir apipylė ant akumuliatorių jungčių – tuomet „įvyko trumpasis jungimas ir prasidėjo gaisras arba pasklido dūmai be liepsnos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)