Buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus tyrimui pastarosiomis savaitėmis pasiekus artimiausią prezidento aplinką, respublikonai ėmė reikšti abejones dėl jo nešališkumo ir tvirtino, kad vadovavimą tam tyrimui privalo perimti kitas asmuo.

Dėl to imta spėlioti, kad D. Trumpo administracija galbūt ieško pagrindo atleisti R. Muellerį.

Tačiau pats prezidentas tokius gandus neigia. Paklaustas, ar rengiasi atleisti specialųjį prokurorą, žurnalistams jis atsakė: „Ne, nesirengiu.“

Savo laiške Kongreso komitetams D. Trumpo kampanijos teisininkas Kory Langhoferis pareiškė, kad JAV Bendrųjų paslaugų administracija (GSA) „neteisėtai sukūrė“ privačios medžiagos, įskaitant konfidencialių ryšių, kuriuos R. Muelleris panaudojo savo tyrime.

GSA yra vyriausybės agentūra, be kita ko, atsakinga už pereinamąjį laikotarpį, kai jau būna išrinktas šalies prezidentas, tačiau jis dar nėra pradėjęs eiti pareigų.

R. Muellerio biuras „iš GSA gavo dešimtis tūkstančių elektroninių laiškų, įskaitant labai daug konfidencialios medžiagos“, rašoma K. Langhoferio laiške, kurį paskelbė politinių naujienų portalas „Politico“.

Robertas Muelleris

Tame laiške taip pat rašoma, kad norint gauti tokią medžiagą, būtinas orderis; priešingu atveju pažeidžiamas Prezidento pereinamojo laikotarpio aktas.

D. Trumpas sakė, kad „mano žmonės yra labai dėl to nuliūdę“. Jo teigimu, situacija yra „gana liūdna“.

„Jei atvirai, negaliu įsivaizduoti, kad jiems būtų kažkas primesta, nes, kaip jau sakėme, nebuvo jokio susimokymo. Nėra jokio susimokymo“, – pridūrė JAV prezidentas.

Tačiau R. Muellerio atstovas Peteris Carras televizijai CNN sakė, kad minėti elektroniniai laiškai tyrimui buvo surinkti „arba gavus paskyros savininko sutikimą, arba laikantis atitinkamo baudžiamojo proceso“.

Tyrimas griežtėja

R. Muelleris specialiuoju prokuroru buvo paskirtas po to, kai D. Trumpas netikėtai atleido tuometinį FTB direktorių Jamesą Comey, kuris vadovavo tyrimui dėl galimų respublikono kampanijos ryšių su Maskva.

Tuo metu prezidento oponentai demokratai tvirtina, kad R. Muellerio tyrimui metami kaltinimai yra mėginimas jam sutrukdyti. Vykstant šiam tyrimui, kaltinimai jau buvo pateikti buvusiam D. Trumpo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Michaelui Flynnui ir dar trims asmenims, susijusiems su respublikono kampanija.

„ABSOLIUČIAI RAUDONA LINIJA: Bobo (Roberto) Muellerio atleidimas arba specialiojo prokuroro biuro paralyžiavimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos generalinis prokuroras Ericas Holderis.

„Jei (prokuroras) bus pašalintas arba bus smarkiai pažeistas (pasitikėjimas tyrimu), ir vienas, ir kitas privalo gauti didžiulę, populiarią ir taikią paramą. Amerikos žmonės privalo būti pamatyti ir išgirsti – galiausiai jų (nuomonė) bus lemiama“, – pridūrė jis.

Demokratų kongresmenas Ericas Swalwellas pareiškė: „Tai dar vienas bandymas diskredituoti R. Muellerį, griežtėjant jo tyrimui #TrumpRussia.“

Respublikonai savo ruožtu trečiadienį kreipėsi į JAV teisingumo departamentą su prašymu paskirti naują nepriklausomą prokurorą tariamam FTB šališkumui ištirti.

Specialiojo prokuroro kritikai naudojasi vyresniojo FTB agento Peterio Strzoko atveju; šį pareigūną R. Muelleris pašalino iš savo komandos dėl to, kad jis savo kolegai siuntė žinučių, kuriose kritikavo prezidentą.

R. Muelleris ne tik aiškinasi, ar D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Rusija, siekdama pakreipti praėjusių metų rinkimus respublikono naudai, bet ir tiria galimo trukdymo teisingumui atvejį, susijusį su J. Comey atleidimu.

D. Trumpas atleido iš pareigų J. Comey šių metų gegužę, o vėliau prisipažino, kad šis sprendimas buvo susijęs su tyrimu dėl numanomų jo komandos ryšių su Maskva.

J. Comey savo ruožtu paviešino savo privačius užrašus apie kelis pokalbius su prezidentu, kuriuose jis sakė, kad D. Trumpas darė jam spaudimą nutraukti tyrimą dėl M. Flynno. Kai kurių ekspertų teigimu, toks prezidento elgesys yra trukdymas vykdyti teisingumą, todėl tai yra pagrindas pradėti apkaltos procedūrą.

Tačiau Teisingumo departamento direktoriaus pavaduotojas Rodas Rosensteinas praėjusią savaitę sakė, kad tas tyrimas yra nešališkas ir nėra veikiamas jokių politinių jėgų.

D. Trumpas ne kartą neigė tvirtinimus, kad jo komanda „susimokė“ su Rusija, ir piktinosi prieš jį nukreipta „raganų medžiokle“.