Jau antrą penktadienį iš eilės po musulmonų pamaldų palestiniečių teritorijose nerimsta demonstracijos ir smurto protrūkiai.

Izraelio pajėgos per susirėmimus palei Gazos Ruožo ir žydų valstybės pasienį nušovė du palestiniečius, pranešė palestiniečių sveikatos ministerija.

Popiežius ir Jordanijos karalius – šventyklų komplekso Jeruzalės senamiestyje globėjas – turėtų aptarti iškilusią situaciją, nors Vatikanas niekuomet iš anksto neskelbia tokių susitikimų diskusijų temų.

Sekmadienį pontifikas paragino „gerbti status quo“ Jeruzalėje ir perspėjo neįsipainioti į „naują smurto spiralę“.

Jordanijos karalius Abdullah II pasmerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo anksčiau šį mėnesį paskelbtą pareiškimą dėl Jeruzalės ir sakė, kad tai yra „tarptautinių teisių pažeidimas“.

Jeruzalė su krikščionių, žydų ir musulmonų šventomis vietomis yra svarbi tiek Izraeliui, tiek palestiniečiams.

D. Trumpo sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir planai perkelti ten JAV ambasadą iš Tel Avivo neatsižvelgia į palestiniečių pretenzijas dėl šio miesto. Dėl to arabiškajame pasaulyje ir kitose šalyse kilo protestų.

Tarptautinė bendruomenė nepripažįsta Jeruzalės Izraelio sostine, ir visų šalių ambasados tebėra Tel Avive.

Jungtinės Tautos jau seniai tvirtina, kad vienintelis būdas regione pasiekti taiką yra dviejų valstybių – Izraelio ir Jeruzalės – sukūrimas. Tokiu atveju Jeruzalė būtų abiejų valstybių sostinė, o jų sienos būtų tokios, kaip iki 1967-ųjų Šešių dienų karo.

Po to karo Izraelis aneksavo Rytų Jeruzalę, tačiau iki D. Trumpo pareiškimo ši teritorija nebuvo pripažįstama Izraelio dalimi.