Antros didžiausios Vokietijos partijos SPD lyderis Martinas Schulzas sakė, kad jis ir kiti aukšto rango partijos pareigūnai kitą trečiadienį susitiks su kanclere ir aptars derybas, turinčias prasidėti sausį.

Tačiau jis pabrėžė, kad jo partija neplanuoja paprasčiausiai pasirašyti sutarties dėl dešiniųjų ir kairiųjų „didžiosios koalicijos“ pratęsimo. Vadinamoji „GroKo“ vadovavo šaliai nuo 2013-ųjų.

A. Merkel yra ne kartą sakiusi, kad nori suformuoti „stabilią vyriausybę“ – didžiąją koaliciją, tačiau M. Schulzas teigia, kad tas bendradarbiavimas gali būti „skirtingų formų“.

„Yra daug skirtingų modelių, kokia galėtų būti stabili vyriausybė“, – sakė jis žurnalistams po pasitarimo su SPD lyderiais.

„Norime savo šalyje kitokios valdymo kultūros. Nebebus „tęsime kaip anksčiau“, nebebus didžiosios koalicijos tęsinio tokia forma, kuri buvo anksčiau“, – pridūrė socialdemokratų vadovas.

Triuškinantį pralaimėjimą rugsėjo rinkimuose patyrusi SPD atsargiai vertina galimybes skubiai atnaujinti partnerystę su konservatoriais.

Partijos jaunimo sparnas taip pat priešinasi naujai „GroKo“. Bet koks sprendimas koalicijos klausimu privalės būti patvirtintas ir žemesnio rango socialdemokratų partijos narių balsavimu.

SPD vadovybė leidžia suprasti, kad yra nemažai variantų: socialdemokratai gali atsisakyti tapti A. Merkel konservatorių partneriais, ir tada Vokietijoje būtų skelbiami pirmalaikiai rinkimai, arba palaikyti mažumos vyriausybę, kuriai vadovautų ilgametė kanclerė.

Neatmetamas ir trečias įvykių scenarijus – „bendradarbiavimo koalicija“ arba „KoKo“. Jai priklausytų abi aljansą sudariusios partijos, sutariančios kai kuriais klausimais, tačiau potencialiai ginčytinas temas jos paliktų parlamentiniams debatams.

Pasak M. Schulzo, parengiamosios derybos neturėtų ilgai užtrukti, ir SPD norėtų per savo kongresą sausio 14-ąją nubalsuoti, ar oficialiai pradėti derybas dėl koalicijos.

Regis, vokiečiai palankiau vertina naujos „GroKo“ idėją: transliuotojo ARD paskelbtos apklausos rezultatai rodo, kad tokią koaliciją palaiko 61 proc. respondentų – 16 proc. daugiau nei praėjusią savaitę.

A. Merkel vadovaujamos mažumos vyriausybės idėjai palaikymą išreiškė tik 34 proc. apklaustųjų.