Vadinamąją „Donecko Liaudies Respubliką“ (DLR) kontroliuojančių separatistų belaisve tapusi moteris papasakojo, ką matė ir patyrė įkalinta okupuotame Donecke. Jos išpažinties vaizdo įrašas buvo paskelbtas portale „Obozrevatel“.

Moteris pasakoja, kad kariauti ATO pajėgų pusėje ryžosi 2014 metų liepą, kai po separatistų įvykdyto Debalcevės apšaudymo žuvo jos ketverių metų dukrelė.

„Liepos 24 d. ji žuvo į namą pataikius sviediniui. 28 d. aš išėjau kariauti. Kadangi buvau vietinė gyventoja, padėjau kariams rinkti informaciją“, – pasakojo ukrainietė ir patikslino, kad dukterį augino viena.

Ištisus metus ji rinko duomenis apie tai, kiek separatistų buvo užėmę konkrečias pozicijas, kiek technikos buvo ten dislokuota ir kiek Rusijos samdytinių atstovavo DLR interesams.

„Vėliau patekau į nelaisvę – kaip tik tada, kai mėginau perduoti informaciją. Mane turėjo pasitikti saviškiai, bet susidūriau su separatistais. Kai suėmė, ėmė kvosti: kur tarnauju, su kuo, kas man vadovauja, kaip ten patekau, kodėl apsisprendžiau kovoti...

Pageidaujamus atsakymus jie, žinoma, išgirsdavo retai. Iš pradžių apskritai iš jų tyčiojausi. Bet vėliau mane pradėjo mušti, bandė nurėžti liežuvį, laužė šonkaulius, peiliu rovė dantis. Visgi baisiausia buvo tada, kai priešais pasodindavo įkalintą mūsiškį ir pradėdavo jį kankinti – pjaudavo liežuvį... ir ne tik“, – pasakojo Erika pasivadinusi moteris.

Jai, kaip pati sako, iš nelaisvės pavyko ištrūkti tik Ukrainos politinės partijos „Dešinysis sektorius“ („Pravyj sektor“) dėka: kovotojai sumokėjo už ją 10 tūkst. JAV dolerių (kiek mažiau nei 8,5 tūkst. eurų) išpirką.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad okupuotose teritorijose neteisėtai separatistų sulaikytų ukrainiečių skaičius išaugo iki 162 žmonių.

Tokius duomenis pateikė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pirmoji pavaduotoja, Minsko derybinės grupės Humanitarinio pogrupio Ukrainos atstovė Irina Geraščenko.