N. Haley apkaltino Teheraną „įžūliai pažeidus“ JT Saugumo Tarybos įpareigojimus apriboti savo raketų programą. Šis pareiškimas dar labiau aštrina Vašingtono retoriką, nukreiptą prieš Iraną, taip pat kaltinamą pažeidinėjant istorinės branduolinės sutarties dvasią.

Per spaudos konferenciją Vašingtone, surengtą vienos karinės bazės angare, N. Haley demonstravo surinktas dviejų raketų nuolaužas ir sakė, kad daugelis šių ginklų ypatybių sieja juos su Iranu.

Pasak ambasadorės, viena iš šių raketų lapkričio 4 dieną buvo paleista į Rijado tarptautinį oro uostą.

„Ji buvo pagaminta Irane, po to išsiųsta husių sukilėliams Jemene, – sakė N. Haley. – Iš ten ji buvo paleista į civilinį oro uostą ir potencialiai galėjo Saudo Arabijoje nužudyti šimtus nekaltų civilių.“

Diplomatė pareiškė, kad 2015 metais šešių galingųjų šalių ir Irano sudarytas susitarimas, turintis suvaržyti Teherano branduolinę programą, „nepadarė nieko, kad režimas veiktų santūriau kitose srityje“. Ji taip pat kaltino Teheraną kurstant regioninio konflikto liepsnas.

Tačiau Irano misijos prie Jungtinių Tautų atstovas Alireza Miryousefi sakė, kad Teheranas „kategoriškai“ atmeta JAV pareiškimus.

„Šiandien viešai demonstruoti tariami įrodymai yra tokie patys suklastoti, kaip ir pateikti kitomis ankstesnėmis progomis“, – teigė jis.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per „Twitter“ paskelbė fotomontažą, kuriame N. Haley sugretinta su pagarsėjusia nuotrauka, vaizduojančia buvusį JAV valstybės sekretorių Coliną Powellą, sakantį kalbą Saugumo Taryboje. Tąsyk šis pareigūnas pristatė žvalgybos įrodymus apie Irano neva turėtus masinio naikinimo ginklus, tapusius pagrindu 2003 metais surengti JAV vadovaujamą karinę invaziją į šią šalį, nors vėliau buvo nustatyta, kad jie buvo klaidingi.

„Kai dirbau JT, mačiau šį šou – ir kam jis davė pradžią...“ – rašė M. J. Zarifas.

Irano misija pareiškė, kad N. Haley pateikti kaltinimai buvo skirti dėmesiui nukreipti nuo niokojančio karo Jemene, vadovaujamo Saudo Arabijos – svarbios JAV sąjungininkės.

Griežtesnė pozicija

Saugumo Tarybai pateiktoje konfidencialioje ataskaitoje sakoma, kad JT pareigūnai ištyrė į Saudo Arabiją paleistų raketų liekanas ir nustatė, kad jos yra „bendros kilmės“. Vis dėlto dokumente nebuvo pateikta tvirta išvada, ar šios raketos buvo gautos iš iraniečių ginklų tiekėjų.

N. Haley sakė, kad šie ginklai yra Irano gaminamos „Qiam“ klasės mažo nuotolio balistinės raketos, ir atkreipė dėmėsį į vožtuvus, esą įrodančius jų kilmę. Raketos „Qiam 1“ yra sukurtos modifikuotų sovietinių taktinių raketų „Scud“ pagrindu.

Ambasadorė taip pat sakė, kad turima kitų karinės įrangos, esą sukilėlių gaunamos iš Irano, pavyzdžių. Po šio pareiškimo pareigūnai aprodė žurnalistams prieštankinės raketos, sprogstamosios valties, bepiločių skraidyklių ir kitokios įrangos nuolaužų.

„Įrodymai nepaneigiami. Šie ginklai galėtų būti apklijuoti lipdukais „Pagaminta Irane“, – tvirtino N. Haley.

„Jie yra pagaminti Irane, pasiųsti Irano ir perduoti Irano, pažeidžiant Saugumo Tarybos“ nutarimus, pridūrė ji.

N. Haley ragino JT Saugumo Tarybą sugriežtinti poziciją Irano atžvilgiu ir kaltino Teheraną neteisėtai tiekiant ginklus Jemenui, Libanui ir Sirijai.

Paklaustas apie N. Haley pareiškimus, esą įrodymai, kad minėtas raketas husiams perdavė Iranas, yra nepaneigiami, Švedijos ambasadorius prie JT Olofas Skoogas atsakė: „Ji galbūt turi įrodymų, kurių nemačiau. Mano dabar turima informacija mažiau aiški.“

N. Haley nekalbėjo, kad Iranas galėjo perduoti šiuos ginklus jemeniečiams, įskaitant galimybę, kad perdavimas galėjo įvykti prieš pasirašant sutartį dėl branduolinės programos.

JT tebetiria ryšius

JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso ataskaitoje, gautoje naujienų agentūros AFP, sakoma, kad pareigūnai tebeanalizuoja informaciją.

Atskira JT ekspertų grupė, praeitą mėnesį apsilankiusi Rijade ir apžiūrėjusi raketos liekanas, nustatė numanomą ryšį su Irano gynybos pramonės įmone „Shahid Bagheri Industrial Group“, įtrauktą į Jungtinių Tautų sankcijų sąrašą.

Ekspertai, atskaitingi sankcijų komitetui, rado detalę, pažymėtą logotipu, panašiu į naudojamą minėtos įmonės, įkurtos Irano aerokosminės pramonės organizacijos.

Savo pranešime A. Guterresas nurodė, kad pareigūnai matė tą logotipą, bet tebeanalizuoja informaciją.

Strateginių studijų centro „Foundation for Defense of Democracies“ analitikas Behnamas Ben Taleblu, Irano reikalų ekspertas, sakė AFP, kad Irano numanomas pasiryžimas rizikuoti, kad parūpintų raketų husiams, rodo, jog Jemeno frontas „galbūt nėra toks mažareikšmis Teheranui kaip manyta anksčiau“.

„Atimti iš Saudo Arabijos pinigų ir žmonių yra aiškus Irano tikslas, jam tęsiant savo karą Jemene“, – ekspertas rašo savo elektroniniame laiške.

Saudo Arabija ne vien vadovauja karinei kampanijai Jemene, bet ir dislokavo savo teritorijoje brangias raketų „Patriot“ sistemas, kad apsisaugotų nuo balistinių raketų smūgių.

Dėl neseniai įvykdytų raketų bandymų Jungtinės Valstijos paskelbė Iranui sankcijų ir kaltino šiitišką respubliką pažeidžiant 2015 metų branduolinės sutarties dvasią.

„Šiandienos paviešinimai dar kartą įrodė, kad Irano pavojingas buvimas Vidurio Rytuose tik didėja, nepaisant jų mėginimų apgauti pasaulį“, – sakoma Izraelio ambasadoriaus prie JT Danny Danono pareiškime.

Po incidento, kai į Rijadą buvo paleista raketa, Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, kovojanti su sukilėliais Jemene, pradėjo šios šalies oro ir jūrų uostų bei sausumos sienų blokadą. Koalicija argumentuoja, kad šios griežtos priemonės reikalingos, siekiant užkirsti kelią ginklų kontrabandai į Jemeną.