Atrodo, kad 27 valstybių vadovai sutaria, jog pasiekta pakankama pažanga sprendžiant svarbiausius „skyrybų“ klausimus, tokius kaip Britanijos išstojimo sąskaitos dydis ir sienos Airijoje statusas, kad derybos galėtų judėti toliau ir būtų galima tartis dėl ateities santykių.

Tačiau ES nori pabrėžti, kad nors derybos santykių po „Brexit“ klausimais prasidės sausio mėnesį, kalbėtis dėl prekybos nebus pradėta iki kovo, nes Europos Sąjungai reikia daugiau aiškumo dėl Britanijos tikslų po išstojimo 2019 metais.

Ketvirtadienį per vakarienę Briuselyje Th. May pasakė kalbą, sulaukusią ES lyderių plojimų, bet jie taip pat sakė, kad Jungtinė Karalystė turi kuo greičiau išdėstyti savo pageidavimus.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Th. May „pateikė puikių pasiūlymų, leidžiančių manyti, kad (likusios) 27 ES narės įžvelgs pakankamą pažangą“. Vis dėlto ji pridūrė, kad „dar yra daugybė neišspręstų klausimų, o laiko lieka vis mažiau“.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad Th. May yra „stipri politinė veikėja“ ir kad jos nereikėtų nuvertinti.

„Du dalykai dabar yra labai svarbūs. Pirmiausia praėjusio penktadienio rankos paspaudimą turime paversti teisiškai įpareigojančiu susitarimu, – sakė premjeras. – Be to, JK turi pateikti savo norus ir idėjas apie tolimesnius santykius su ES.“

Gruodžio 8 dieną Th. May ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris po visą naktį trukusių diskusijų suderino preliminarias skyrybų sutarties sąlygas. Šis pasiekimas vainikavo kelis mėnesius trukusias sudėtingas derybas.

Susitarimas apima Britanijos išstojimo sąskaitą, Airijos sienos likimą ir JK gyvenančių ES piliečių teises, o kitame derybų etape bus aptariami būsimų prekybos ryšių ir pereinamojo laikotarpio, skirto palengvinti atsiskyrimą, klausimai.

„Ambicijos ir kūrybingumas“

Ketvirtadienį, per pirmos viršūnių susitikimo dienos vakarienę, Th. May „aiškiai išreiškė norą kuo greičiau pereiti prie derybų prekybos klausimais“, sakė vienas britų pareigūnas.

Th. May savo kolegoms sakė „neslepianti noro pereiti prie kito etapo ir imtis jo ambicingai ir kūrybingai“ pabrėždama, kad pereinamasis laikotarpis yra „ypatingas prioritetas“.

Britanijos premjerė nedalyvaus penktadienio posėdžiuose; po vakarienės ketvirtadienį ji išskrido namo.

ES pareigūnai įspėjo, kad prekybos sutarčiai su Britanija pasirašyti gali prireikti kelerių metų po šalies išstojimo. Tokiu būdu jie atmetė Britanijos „Brexit“ ministro Davido Daviso tvirtinimus, kad ši sutartis gali būti pasirašyta iš karto po išstojimo.

Britanijos atstovai tikisi iki kovo priimti susitarimą dėl dviejų metų pereinamojo laikotarpio, kurio metu jos ir Bendrijos santykiai beveik nesikeistų, bet Britanija privalėtų laikytis ES įstatymų.

Derybos dėl prekybos sutarties bus sudėtingesnis etapas. Prognozuojama, kad ji galėtų būti rengiama remiantis neseniai sudarytos ES ir Kanados prekybos sutarties modeliu arba Norvegijos narystės Europos ekonominėje erdvėje pavyzdžiu.

Tačiau tebėra daugybė klausimų dėl skyrybų susitarimo, D. Davisui užsiminus, kad šis planas teisiškai neįgyvendinamas ir kad Britanija savo išstojimo sąskaitą apmokės tik užsitikrinusi sutartį dėl prekybos.

Spaudžiant Dublinui Londonas pažadėjo, kad siena tarp Airijos Respublikos ir Britanijos provincijos Šiaurės Airijos nebus griežčiau kontroliuojama, bet šie patikinimai vertinami atsargiai.

ES „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier sakė, kad antru derybų etapu bus „atskirai“ toliau kalbamasi Airijos klausimu.