Pačiame pabėgėlių krizės įkarštyje 2015 metais priimtą pabėgėlių perkėlimo schemą D. Tuskas pavadino „neefektyvia“ ir „labai skaldančia“ Bendriją. Savo poziciją jis pristatė laiške ES lyderiams prieš dviejų dienų viršūnių susitikimą Briuselyje.

D. Tuskas taip pat pasiūlė daugiau dėmesio skirti Europos sienų saugumo užtikrinimui.

Šie jo pareiškimai sulaukė daug kritikos, juos kritikavo ir Europos Komisijos prezidentas Jeanas–Claude'as Junckeris, tačiau Budapeštas pasveikino D. Tusko pasiūlymą.

„Rimtas Europos lyderis... pagaliau pasakė tiesą apie tai, kas plačiai žinoma“, – sakoma Vengrijos ministro pirmininko Peterio Szijjarto pareiškime.

„Privalomo (pabėgėlių) perkėlimo kvotos yra neefektyvios ir skaldančios, be to nelegalios migracijos primetimas yra pavojingas“, – pridūrė jis.

Pasak P. Szijjarto, ši sistema prieštarauja „sveikam protui, Europos taisyklėms ir kontinento saugumui“.

„Nelegalią migraciją būtina sustabdyti, o ne organizuoti ją“, – kalbėjo Vengrijos vyriausybės vadovas.

Nuo 2015 metų į Europą atvyko daugiau nei 1,5 mln. migrantų, dauguma jų bėgo nuo pilietinio karo Sirijoje. Dešimtys tūkstančių pabėgėlių tebėra įstrigę Graikijoje ir Italijoje – šalyse, per kurias daugiausiai jų bando patekti į Europą.

Pagal prieštaringai vertinamą ES pabėgėlių paskirstymo schemą, iš Graikijos ir Italijos po kitas ES šalis turėjo būti paskirstyta 160 tūkst. pabėgėlių.

Tačiau Vengrija, Lenkija ir Čekija atsisakė priimti atvykėlius. Todėl gruodžio pradžioje ES kreipėsi į savo aukščiausiąją teismo instituciją dėl šių trijų savo narių atsisakymo sutikti su pabėgėlių perkėlimo kvotomis.

Europos Komisijos planas įvesti nuolatinio pabėgėlių paskirstymo mechanizmą, reaguojant į krizes ateityje, taip pat jau kelis mėnesius yra atsidūręs aklavietėje.

Graikija trečiadienį pareiškė, kad D. Tusko pasiūlymai yra „nesavalaikiai“ ir negali būti priimti Briuselio viršūnių susitikime.